Kultura
0

U novom prostoru galerije Bela Vida izložba "Fukushima – zabranjen pristup"

Klix.ba
"Fukushima - zabranjen pristup" naziv je izložbe fotografija japanskog umjetnika Ite Shinjija koja će prvi put biti održana u Bosni i Hercegovini. Otvaranje izložbe zakazano je za 20. februar, u 20:00 sati, u još nezavršenom novom prostoru galerije Bela Vida u ulici Zmaja od Bosne 13. Svečanom otvorenju, koje će biti drugačije od svega što je do sada viđeno kroz postavke galerije Bela Vida, prisustvovat će i autor fotografija.

Izložbom će biti predstavljena serija fotografija napravljenih u zoni zagađenoj radijacijom i zabranjenoj za pristup, 20 km oko japanske nuklearne elektrane Fukushima 1 koja je oštećena zemljotresom i cunamijem 2011. godine. Tada je poginulo ili nestalo više od 27 000 ljudi, a sjeveroistočna obala Japana je opustošena najjačim zemljotresom u historiji ove države.

Ovom izložbom će ujedno biti i najavljeno otvaranje novog prostora galerije Bela Vida u Vilsonovom šetalištu, u prostoru od 1220 kvadrata.

Ito Shinji predsjednik je Japanskog freelance udruženja, te autor brojnih fotografija iz oblasti arhitekture, enterijera, komercijalnih proizvoda i portreta, te umjetničkih fotografija pejzaža i mrtve prirode. Nedavno je osmislio poseban fotografski stil tzv. “Shinbokuga” odnosno štampanje fotografija na japanskom “washi” papiru.

Osvojio je nagradu na izložbi Udruženja profesionalnih fotografa Japana (JPS), održao samostalnu izložbu fotografija u Ayumi galeriji u Kagurazaki, Tokio 2009. godine.

Aktivno je uključen u humanitarni rad u područjima koja su bila pogođena razornim zemljotresom 2011. godine. Osnivač je volonterske grupe “Projekat dječjeg slikarastva” koji je pokrenula grupa umjetnika kako bi kroz slikarske radionice pomogli djeci iz područja pogođenih zemljotresom da prebrode psihološke traume.

Održao je seriju izložbi crteža i pisama koje su osnovci iz BiH slali svojim vršnjacima u Japanu u područjima pogođenim zemljotresom.