Kultura
0

Fukušima u Sarajevu: Žute trake i znakovi opasnosti od radioaktivnosti

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska galerija Bela Vida večeras je upriličila prvu izložbu u svom novom, još uvijek nezavršenom prostoru u ulici Zmaja od Bosne 13.

Na izložbi nazvanoj "Fukušima - zabranjen pristup" predstavljene su fotografije japanskog umjetnika Ite Shinjija. Njegovi radovi tako su prvi put prikazani u našoj zemlji.

Autor je prisustvovao svečanom otvorenju izložbe, koja je najavljena kao drugačija od svega što je dosad prikazivano u galeriji Bela Vida.

Kazao je da je ovom izložbom građanima BiH htio prikazati u kakvom se stanju nalazi Fukušima.

"Ove fotografije ne svjedoče o trenutnom stanju i posljedicama nuklearne katastrofe te ne izražavaju samo zabrinutost za zdravlje djece. One prije svega žele da skrenu pažnju na važnost očuvanja sredine u kojoj živimo", kazao je Shinji.

Direktorica galerije Bela Vida Belma Mujezinović-Pribilović kazala je da je ovom postavkom predstavljena serija fotografija napravljenih o zoni zagađenoj radijacijom i zabranjenoj za pristup, 20 kilometara oko japanske nuklearne elektrane Fukušima 1 koja je oštećena zemljotresom i cunamijem 2011. godine. Tada je poginulo i nestalo više od 27.000 ljudi, a sjeveroistočna obala Japana je opustošena najjačim zemljotresom u historiji ove države.

Ito Shinji predsjednik je Japanskog freelance udruženja, te autor brojnih fotografija iz oblasti arhitekture, enterijera, komercijalnih proizvoda i portreta, te umjetničkih fotografija pejzaža i mrtve prirode.

Aktivno je uključen u humanitarni rad u područjima koja su bila pogođena razornim zemljotresom 2011. godine.

Održao je seriju izložbi crteža i pisama koje su osnovci iz BiH slali svojim vršnjacima u Japanu u područjima pogođenim zemljotresom.

Ovom izložbom je ujedno i najavljeno otvaranje novog prostora galerije Bela Vida u Vilsonovom šetalištu, u prostoru od 1.220 kvadrata.