Kultura
51

U novembru "Mjesec italijanske kulture u BiH"

FENA
Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini u novembru će organizirati četvrto izdanje revije "Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini".

U okviru mjeseca kulture bit će upriličeni događaji posvećeni muzici, umjetnosti, filmu, književnosti i kuhinji, u prisustvu gostiju iz Italije.

Manifestacija će biti otvorena izložbom fotografija "Razvojni projekti. Italijanska kooperacija za obnovu nakon poplava u BiH" 2. novembra u u Zemaljskom muzejuBiH.

Izložba predstavlja rezultate razvojnog projekta obnove kojeg je finansirala AICS -Agencija za razvojnu saradnju Italije sa 1,2 miliona eura u sedam bosanskohercegovačkih općina, nakon poplava iz 2014. godine.

Mjesec Italijanske kulture će biti nastavljen projektom "Voz za Evropu" italijanskog udruženja "I Luoghi" koje će u BiH dovesti više od 300 italijanskih srednjoškolaca kako bi s njihovim bh. vršnjacima razmijenili iskustva i mišljenja o temi ujedinjene Evrope u prostoru Art Depoa Ars Aevi, te pogledali pozorišnu predstavu "Silence of the Sea".

Potom će u Ateljeu "Figure" uslijediti koncert italijanske jazz grupe "PerfectTrio", pod vodstvom Roberta Gatta, realiziran u saradnji sa Fondacijom "Musica per Roma".

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, XVI izdanje "Sedmice italijanskog jezika u svijetu" posvećeno je temi "Italijanski i kreativnost: brendovi i običaji, moda i dizajn“.

Ambasada će, zajedno sa Ambasadom Švicarske i Udruženjem "Dante Alighieri" u BiH,predstaviti događaje posvećene književnosti, enogastronomiji povodom I "Sedmice italijanske kuhinje u svijetu" koju promovira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije - i muzici.

Također, u Sarajevo se vraća – uz učešće Konsorcija graditelja gudačkih instrumenata"Antonio Stradivari" iz Cremone i Agencije ICE - Agencija za promociju u inostranstvu iinternacionalizaciju italijanskih poduzeća – solista violinist, maestro Domenico Nordio, koji će nastupiti 15. novembra u Bošnjačkom institutu.

Izdvaja se i koncert "Velika muzika italijanskog filma" simfonijskog orkestra "Mitteleuropa Orchestra" Regije Friuli Venezia Giulia, u Narodnom pozorištu Sarajevo. Orkestar, kojim će dirigirati Giovanni Pacor, izvest će Morriconeova, Rotina i Piccionijeva djela,uz nastup dva vrhunska interpretatora, trubača Maura Maura i pijanistkinju Francoise de Clossey.

Koncert je plod partnerstva orkestara "Mitteleuropa Orchestra" i Sarajevske filharmonije koja će 24. novembra nastupiti u Palmanovi, kao gost orkestra Regije Friuli Venezia Giulia.

"Mjesec italijanske kulture u BiH" će biti zaključen "Sedmicom novog italijanskog filma",tradicionalnim susretom s najboljim italijanskim filmovima posljednje sezone, koja će biti realizirana od 29. novembra do 2. decembra u Kinu "Meeting Point", saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.