Kultura
0

Mitteleuropa orkestar iz Udina gostovao u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Orkestar Mitteleuropa iz Udina sinoć je gostovao u punoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Koncert je organizovan kao rezultat kontinuirane saradnje između Sarajevske filharmonije i Mitteleuropa orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Giovannija Pacora, koji je ujedno i muzički direktor ovog sastava, a uz veliki doprinos solista Maura Maur (truba) i Francoise de Clossey (klavir).

Orkestar i solisti su sarajevskoj publici ponudili veličanstven muzički program čuvenih italijanskih kompozitora Nino Rota, Ennio Morricone i Piero Piccioni.

Reakcija publike bila je inspiracija solisti Mauru: “Predivan grad i njegovi stanovnici čine nas sretnim što smo tu u Sarajevu. Publika koja zaista voli ono što radimo za nas predstavlja najveću sreću. Dati sebe samog i dobiti toliko od publike – to su momenti istinskog zadovoljstva. Aplauzi koje dobijemo ispunjavaju naša srca".

Koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo organizovan je uz značajan doprinos Sarajevske filharmonije.

"Sva energija sarajevske publike je osjetna na bini. Drago mi je što opet gostujem u ovom gradu i ovom teatru”, rekla je Ingrid Shllaku, prva violina Mitteleuropa sastava.

Koncert u Sarajevu je za orkestar također i dio turneje, a već danas će priliku da ih poslušaju imati građani Herceg Novog u Crnoj Gori.

“Za nas je čast što je ovaj koncert dio Mjeseca italijanske kulture u BiH (MIK16) i što sarađujemo sa renomiranim orkestrom kakav je Mitteleurope. Naša saradnja rezultirala je koncertom Sarajevske filharmonije 24. novembra u Palmanovi, gdje smo predstavili djela domaćih autora uz nastup soliste Lovre Pogorelića”, poručio je v.d. direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

Lokvančić je najavio još tri velika koncerta u izvedbi Sarajevske filharmonije do kraja godine, a to su tradicionalni Božićni i tradicionalni novogodišnji koncert, kao i premijera bh. opere “Zmaj od Bosne” 15. decembra,

Koncert Mitteleuropa orkestra, koji dolazi iz regije Friuli Venezia Giulia, bio je po drugi put gost u Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru programa Mjeseca italijanske kulture u BiH koji se tradicionalno održava četvrti put uz podršku Italijanske ambasade u BiH.

MIK16 je otvoren 2. novembra izložbom “Projekti za razvoj, Italijanska kooperacija u BiH za obnovu nakon poplava”. Kulturni program MIK16 pokriva cijeli mjesec novembar muzičkim, umjetničkim, filmskim, kulinarskim i drugim kulturnim dešavanjima. MIK16 se zatvara tradicionalnom “Sedmicom italijanskog filma” od 29. novembra do 2. decembra.

Vezani članci