"Tihi dječak"
22

U Mostaru nakon 50 godina održan Festival lutkarske umjetnosti međunarodnog karaktera

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti, koji je nakon pola stoljeća održan u Mostaru od 26. do 30. septembra, okupivši lutakare iz čitave regije danas je svečano zatvoren uz dodjelu nagrada najavljujući za narednu godinu internacionalni nivo.

Tokom festivala najmlađi Mostarci i Mostarke su imali priliku vidjeti osam predstava, na tri lokaliteta u gradu, a svaku je pažljivo pratio i stručni žiri koji je najboljima dodijelio i nagrade.

Grand Prix za najbolju predstavu "Zlatni svitac" osvojila je predstava "Tihi dječak" Pozorišta za djecu Kragujevac.

Nagradu za originalno scensku muziku dobio je Marko Lucijan Hrašćanec u predstavi "Vuk sa mirisom Bobica" dječjeg pozorište Republike Srpske iz Banje Luke.

Za najbolju scenografiju i lutke nagrađena je Luči Vidanović za predstavu "Sretna kućica" gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Tinu Grabnaru za predstavu "Tihi dječak" Pozorišta za djecu Kragujevac.

Dobitnici glumačkih nagrada su Jose za ulogu u predstavi "Palčić Mrkvica" Mini teatra iz Ljubljane.

Glumačka nagrada Zorane Šuman za ulogu Saše je u predstavi "Vuk sa mirisom bobica" Dječjeg pozorište Republike Srpske iz Banje Luke.

Nagradu za glumačko ostvarenje dobio je Milomir Rakić za ulogu dječaka vuka u predstavi "Tihi dječak" Pozorišta za djecu Kragujevac.

Direktor Pozorišta Lutaka Edin Kmetaš, koji je i organizator prvog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru nakon pola stoljeća kaže kako je postignut cilj koji je postavljen kao svrha festivala.

"Svih osam predstava djeca grada Mostara su imala priliku da vide na tri scene grada Mostara, u Pozorištu lutaka, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača i u Narodnom pozorištu Mostar. Bio je jako veliki odaziv i falilo nam je mjesta za koje smo bili u oskudici shodno epidemiološkim mjerama koje su na snazi", kazao je Kmetaš.

Ističe kako je festival nakon 50 godina u Mostaru pokrenut s ciljem da traje i nada se kako će ovaj naš prvijenac imati veću podršku i grada Mostara i nadležnih ministarstava iz Kantona, Federacije BiH, ali i sa državnog nivoa.

"S obzirom na to da je međunarodnog karaktera, mi ćemo nastojati sljedeće godine da on pređe na internacionalni nivo. Stoga ćemo zajedno u suradnji sa ambasadama koje su u Bosni i Hercegovini nastojati da dovedemo iz njihovih država najbolje predstave u Mostar, tako da će naša publika imati priliku vidjeti još šarolikiju lepezu predstava koje se rade u svijetu", zaključio je prvi čovjek Pozorišta lutaka u Mostaru.