Učestvuju eminentni dizajneri
0

U Londonu danas počinje festival dizajna

FENA
U Londonu danas počinje jedan od najpoznatijih godišnjih dizajnerskih događaja u svijetu, London Design Festival, koji svake godine tokom devet dana okupi stotine dizajnera iz svih dijelova svijeta, a britansku prijestolnicu pretvara u svjetsko kreativno središte.

Ovogodišnji, deveti, londonski festival dizajna održava se, kao i svake godine, od 17. do 25. septembra na brojnim lokacijama širom Londona.

Osmišljen 2003. s ciljem pozicioniranja toga grada kao jednog od najbogatijih svjetskih rasadnika kreativnog talenta i globalnog središta dizajna, festival predstavlja platformu za širok spektar dizajnerskih disciplina sjedinjenih u jedinstven festivalski program.

Devetodnevni program obuhvata više od 280 događanja, izložbi, instalacija, radionica, predavanja i prezentacija organiziranih širom Londona u saradnji s 200 partnerskih organizacija iz svih oblasti dizajna i svih krajeva svijeta.

Središte svih događanja je Victoria & Albert Museum, najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna u svijetu, gdje će ove godine u sklopu programa "Landmark Projects" svoju instalaciju postaviti poznati francuski dizajnerski dvojac braća Bouroullec.

"Landmark Projects" je program u sklopu kojega su neki od najvećih svjetskih arhitekata i dizajnera pozvani da eksperimentiranjem novim materijalima i stvaralačkim procesima razvijaju nove projekte u ključnim londonskim javnim ustanovama ili oko njih.

Festivalske aktivnosti prvi put će obuhvatiti i jednu od najpoznatijih londonskih građevina, katedralu St. Paul's.

U njenom je, inače zatvorenom, jugozapadnom tornju dizajner i arhitekt John Pawson postavio optičku instalaciju od metala, kristala i golemog konveksnog ogledala Swarowsky, s najvećom lećom koju je ta tvrtka ikad proizvela.

Festivalski program ove godine, svojim idejama, obogatit će stotine dizajnera iz 30 zemalja.

No, Festival je ujedno i komercijalni događaj, te se osim od brojnih međunarodnih izložbi sastoji i od prodajnog dijela te brojnih instalacija i seminara.

Festival je prošle godine privukao 350 hiljada posjetitelja - kupaca, profesionalaca iz svijeta dizajna i studenata iz 22 zemlje.