Kultura
0

U Kamernom teatru izveden recital "Rimski triptih", po poeziji Ivana Pavla II

FENA
Hrvatsko kulturno društvo Napredak je u sklopu manifestacije Dana Kantona Sarajevo u Kamernom teatru 55 upriličilo recital "Rimski triptih", prema poezijii Ivana Pavla II, a u režiji Gradimira Gojera i izvođenju Alije Aljovića i Muhameda Bahonjića.

"Rimski triptih" je pjesničko djelo pape Ivana Pavla II, zbirka 12 pjesama u kojima se Papa pojavljuje kao pjesnik.

Triptih je podijeljen na tri ploče ili krila. U prvome se odsjeku Papa zadržava na očaravajućoj snazi prirode. Iz promatranja protjecanja i obrušavanja rijeke rađa se želja za pronalaženjem izvora.

U drugome dijelu Papa zastaje pred Sikstinskom kapelom i promišlja na nevjerojatnim sposobnostima Michelangela, a treća ploča u središte stavlja lik Abrahama, onoga koji je povjerovao i nadao se protiv svake nade.

Papa se očituje ne samo kao pjesnik, već i kao donosilac istine o vrijednosti života kao dara i prilike za ispunjavanje vlastita poslanja.

Po završetku recitala prisutnima se obratio Gradimir Gojer istaknuvši da je povod postavljanja papine poezije na pozorišnu scenu dvojak.

Gojer se založio da se napokon postavi spomenik papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale kako bi mu se barem djelom odužili za sve ono što je učinio za ovaj grad i BiH, saopćeno je iz HKD Napredak.