Kultura
0

U Kamernom teatru 55 otvorena izložba posvećena Jurislavu Koreniću

FENA
"Pokret ka novom", izložba posvećena nesvakidašnjem teatarskom stvaraocu i osnivaču Kamernog teatra 55 Jurislavu Koreniću, otvorena je danas u toj teatarskoj kući povodom obilježavanja 100. godišnjice njegova rođenja.

Izložba je priređena u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a postavljena u okviru programa obilježavanja 60. godišnjice osnivanja Kamernog teatra 55.

Na desecima fotografija i dokumenata predstavljen je privatni život i bogati profesionani put Korenića, čija je ostavština neizbrisivo utkana u temelje sarajevske kulturne scene.

Direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić je u prigodnom govoru na otvaranju izložbe istaknuo da svaka generacija ima svoje velikane i značajne ljude čija se djela obilježe. Da bi se rodio genije, kazao je on, nekada je potrebno da prođu generacije, a Korenić je jedan od njih.

"On je bio svestrani teatarski gorostas, muzičar, dramski i operni reditelj, lučonoša, vizionar i stvaralac. Nosi najveću zaslugu što je Sarajevo steklo ugled kulturnog centra koji ga prati i danas. On je oslonac i poveznica prošlosti i sadašnjosti, te budućnosti naše kulture", istaknuo je Jovičić.

Podsjeća da je Jurislav Korenić, osim Kamernog teatra 55, zaslužan za osnivanje i pokretanje Teatarskog festival MESS, Dramskog studija na Filozofskom fakultetu, te Karađoz teatra, a postavio je i temelje Pozorištu mladih. Pored svih aktivnosti, samo u Kamernom teatru 55 režirao je 44 predstave.

Autorica izložbe Amina Abdičević, muzejska savjetnica, navela je da su izložbom predstavljeni eksponati i bogat materijal iz muzejske zbirke Jurislav Korenić. Podsjetila je da Korenić iz Zagreba 1952. godine dolazi u Sarajevo, gdje sa saradnicima pokreće tadašnji Mali teatar, a današnji Kamerni teatar 55.

"Ovaj izuzetan entuzijasta pozorišta i pozorišne umjetnosti dobitnik je brojnih i značajnih priznanja, poput Nagrade grada Zagreba, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, te dva Zlatna vijenca na Festivalu malih scena Jugoslavije", kazala je ona.

Izložba će biti otvorena do 7. aprila.