Kultura
20

U galeriji "Zvono" izložba sjećanja na slikara Mirsada Mustajbašića

FENA
Mirsad Mustajbašić
Mirsad Mustajbašić
U Kafe galeriji "Zvono" u Sarajevu u ponedjeljak će biti postavljena izložba slika Mirsada Mustajbašića pod nazivom "Dušom i bojom", a posvećena je sjećanju na tog sarajevskog slikara i prijatelja "Zvona" koji je preminuo prije godinu dana.

U "Zvonu" će biti predstavljeno tridesetak ulja na platnu i jedna skulptura, radovi iz različitih perioda autorovog opusa kao presjek plodnog stvaralaštva i podsjećanje na raskošan talent umjetnika koji je stvarao u tišini, daleko od prvih linija samopromoviranja.

Mirsad Mustajbašić, tvrde njegovi prijatelji i kolege, bio je rođeni slikar, čovjek koji je živio za slikarstvo i vlastitu umjetnost. Važna odlika njegovih slika je tekstura. Nikad nije imao osjećaj za štednju boje što govori o njemu ne samo kao umjetniku već i čovjeku.

Palete Mirsada Mustajbašića nekad su dostizale debljinu i do tri centimetara, nije razmišljao koliko će boje potrošiti već šta će njom izraziti.

Organizator izložbe "Dušom i bojom" koja će biti postavljena u "Zvonu" Saša Bukvić, prijatelj i kolega Mirsada Mustajbašića, kaže da ga je poznavao od studentskih dana i od tada prati njegov rad.

"Bitno je istaći Mirsin pošten odnos prema sebi i onome što radi. Na njegovm radovima prepoznajemo utjecaj njemačkog ekspresionizma te Picasa i Chagalla, ali uprkos različitim utjecajima, on je autor autentičnog izraza, slikar koji se ne dodvorava posmatraču i koji nije radio za tržište. Njegove slike najprije odišu njegovom ličnošću pa ih tek onda možemo svrstavati u određene pravce i stilove", rekao je Bukvić.

Mirsadu Mustajbašiću nije bio stran ni izlazak iz okvira slike. Bavio se instalacijom, skulpturom i performansom. Važan segment njegovog djelovanja bio je posvećen djeci bez roditeljskog staranja, kad je za potrebe humanitarne aukcije okupljao javne ličnosti od koji su neki sa Mustajbašićem prvi put slikali poput Zijaha Sokolovića, Marka Vešovića, Arijane Saračević Helać, Aleksandra Seksana, Amara Osima, Mirsada Abdagića Kiketa...

"Izložba Dušom i bojom u Zvonu, kroz sjećanje Mustajbašićevih prijatelja na njegov život i rad, bit će skromni doprinos posthumnom adekvatnom valorizovanju slikarevog djela u iščekivanju dobre volje i velike sarajevske izložbe zahvaljujući kojoj bi se mogao steći bolji uvid u obiman i značajan slikarski opus", navode iz Galerije.

Mirsad Mustajbašić rođen je 1958. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1984. u klasi profesora Milivoja Unkovića. Bio je posvećen i pedagoškom radu u Srednjoj umjetničkoj školi u Sarajevu.