40 radova
160

U Galeriji "Mak" otvorena izložba "Umjetničke duše u tišini", radove predstavilo 7 gluhih umjetnika

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Galeriji "Mak" danas je otvorena izložba kreativne radionice "Umjetničke duše u tišini". Na izložbi je predstavljeno više od 40 radova sedam gluhih umjetnika.

Udruženje gluhih Kantona Sarajevo svojim aktivnostima i kroz svoje programe želi predstaviti i promicati kulturu gluhih osoba kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu. Iz Udruženja su kazali kako svim tim aktivnostima žele ukloniti društvene barijere s kojima se susreću gluhe i nagluhe osobe.

"Organiziranjem različitih aktivnosti i kreativnim izražavanjem te organizacijom različitih manifestacija i izložbi želimo educirati i senzibilizirati javnost o našim potrebama i još mnogo toga, jer iza pojma kulture gluhih i nagluhih osoba ne stoji samo umjetnost, već i sve ono što čini kulturu i običaje jednog naroda", kazala je sekretarka Udruženja gluhih KS Jadranka Sidro.

Cilj je i afirmacija umjetničkog izražavanja gluhih osoba kao bi pokazale svoj talent u najboljem mogućem svjetlu.

"Zbog pandemije koronavirusa izložbu nismo mogli organizirati s planiranim brojem članova. Planirano je da na ovim radionicama budu i stariji članovi, ali budući da su oni rizična grupa, nismo to mogli realizirati", kazala je Sidro.

Na izložbi je prezentirano oko 40 radova sedam gluhih umjetnika rađenih u različitim tehnikama.