Kultura
8

U galeriji Java izložba "Drvo želja" Kemala Mehmedovića

FENA
"Drvo želja" naziv je samostalne izložbe slika Kemala Mehmedovića koja će biti otvorena u ponedeljak, 28. januara u Galeriji savremene umjetnosti "Java" u Sarajevu.

Ovaj umjetnik, kako ističe, slika jedno "toplo, prijateljsko i umirujuće drvo". On slika apstrahovano drvo, jednu ideju drveta, njegovu esenciju kao "statične eksplozije" života.

On likovno apstrahuje i na taj način poima ideju života, esenciju ljudskih želja i stremljenja - sokova života ovog drveta.

Umjetnik na ilustrativan način i gotovo dekorativno apstrahuje ritmove i dinamike odnosa unutar sveopšteg života kao najznačajnije kosmičke pojave - života koji korijene ima u čestici energije skrivene u materiji, a koji raste i grana se kroz vrijeme i gene "porodičnog stabla" svih živih bića na našoj planeti do danas.

Ovo "stablo" ne samo da je apstrahovano i simbolizirano drvetom u drevnoj sakralnoj umjetnosti, već se koristi i u naučnim predstavama današnjice.

"Drvo života" je čest motiv u evropskoj sakralnoj umjetnosti nove ere, u prvom redu radi njegovog pominjanja u Knjizi postanka koja je u Evropu došla iz Azije.

Drugi talas motiva "drveta života" koji se mogu naći na srednjovijekovnim spomenicima takođe dolazi u Evropu s istoka, ali ovog puta putem mističnih gnostičkih učenja i škola koje su često proglašavane heretičkim.

Taj put je vodio preko bh. krajeva i historije BiH tako da je drvo života ostavilo klesani trag i na nadgrobnom spomeniku jednog od bosanskih vladara, na poznatom Zgošćanskom stećku.

Osnovni je motiv kabalističkog i čest motiv nekih sufijskih učenja, a najstariji pomeni se mogu naći u Sanskritskoj literaturi gdje se pominje kao "kalpavrikša" ili "Drvo želja" prema kojemu opus umjetnikovih slika, kao i izložba, nose naziv.

Autor se divi "njegovoj mirnoći, spokoju, nesebičnosti, osjećaju sigurnosti, stabilnosti", diveći se tako postojanosti života kao pojave.

Kemal Mehmedović (1988.) mladi je akademski slikar iz Sarajeva čija prepoznatljiva serija slika s motivima usamljenog drveta na zakrivljenom horizontu u posljednje vrijeme plijeni pažnju ljubitelja lijepih umjetnosti.

U Galeriji "Java" bit će predstavljena kompletna serija pomenutih slika, kao i svih drugih objekata nastalih prije ili u toku stvaranja ovog opusa koji je umjetnik nazvao "Drvo želja".

Izložba će biti otvorena do kraja februara, saopćeno je iz Galerije "Java".