Kultura
22

U Galeriji 11/07/95 otvorena izložba plakata "Pozdrav iz Sarajeva 1993"

FENA
(Foto: FENA)
U sarajevskoj Galeriji 11/07/95 danas je otvorena izložba plakata "Pozdrav iz Sarajeva 1993" grupe Trio, koju će Sarajlije i brojni turisti koji dođu u glavni grad BiH moći posjetiti do maja iduće godine.

Riječ je o plakatima koji su nastali 1993. u opkoljenom Sarajevu, a kreirao ih je dizajnerski tim Trio, u kojem su bili Bojan i njegova supruga Dalida Hadžihalilović.

Na otvaranju ove izložbe jedan od autora Bojan Hadžihalilović rekao je da su prije dvadeset godina ovi radovi nastajali kako bi se slavio život u Sarajevu te zbog ljudi koji su im davali snagu.

"Danas je ova izložba tu za one koji se sjećaju, ali i za one koji ne pamte Sarajevo iz ratnog perioda", naveo je Hadžihalilović.

Izložbu su, osim autora, otvorili i historičarka umjetnosti iz Milana Manuela Gandini, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i fotograf i osnivač Galerije 11/07/95 Tarik Samarah.

Gandini se ovom prilikom prisjetila 1994. godine, kada joj je prijateljica iz Sarajeva donijela razglednice koje je dizajnirala grupa Trio.

"Rekla mi je pogledaj tamo se stvara umjetnost", kaže Gandini, navodeći da je tada shvatila da se u Sarajevu dešava i umjetnost, umjetnost protiv rata.

Dvadeset godina kasnije, smatra Gandini, ovi plakati su važni za čovječanstvo.

"Geetings from Sarajevo 1993" (Pozdrav iz Sarajeva), razglednice i plakati iz ratnog Sarajeva, među najdragocjenijim su umjetničkim djelima koja su nastajala tokom opsade.

Dalida i Bojan Hadžihalilović i Lela Mulabegović-Hatt, nekadašnji studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, činili su dizajnerski tim Trio koji je u drugoj polovini osamdesetih stekao ugled širom tadašnje Jugoslavije.

U opkoljenom Sarajevu, Trio je nastavio sa svojim umjetničkim radom, čega je rezultat bila kapitalna zbirku plakata i razglednica na kojima su bili prikazani redizajnirani simboli pop kulture 20 stoljeća predstavljeni iz brutalne ratne vizure.