Bh. strip autori
23

U Francuskoj objavljen strip album "Krieg Machine" Filipa Andronika i Senada Mavrića

Klix.ba
Strip crtači Filip Andronik i Senad Mavrić autori su novog strip albuma "Krieg Machine" koji je objavljen u Francuskoj.

Ovaj crtaći dvojac već godinama sarađuje sa izdavačkom kućom Delcourt, najvećom Francuskom izdavačkom kućom koja štampa stripove. Nakon saradnje na strip albumima iz serijala "Ličnost godine" (Homme de l'année) o Augustu Bartoldiju, vajaru koji je napravio Kip Slobode, te o Fritz Langu, reditelju filma "Metropolis", ilustrovali su priču o posadi njemačkog tenka Tigar u Drugom svjetskom ratu.

Priča albuma "Krieg machine" ("Ratna mašina") prati posadu ovog nadmoćnog tenka od njihove obuke, misija u Africi i Rusiji, do konačnog obračuna sa savezničkim trupama u Njemačkoj. Likovi Otto Von Sholtiz i Kurt Seibel u središtu su ove priče kao komandiri tenka koji će proždrjeti duše svoje posade u ratnim akcijama.

Scenario ovog albuma potpisuje Jean Pierre Pécau, olovku je uradio Filip Andronik, tuš Senad Mavrić, a digitalni kolor je djelo Jean Paul Fernandeza.

"Krieg machine" je druga knjiga iz serije a prvu, naslovljenu "Ova mašina ubija fašiste", koju je napisao Pécau i ilustrovao Mavrić, Delcourt je izdao 2016. godine.