Reagovala policija
20

U Češkoj prekinuto izvođenje kontroverzne predstave Olivera Frljića "Naše nasilje, vaše nasilje"

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kontroverzna predstava hrvatskog režisera Olivera Frljića "Naše nasilje, vaše nasilje" nakratko je prekinuta u češkom gradu Brno nakon što je grupa nezadovoljnih građana pokušala spriječiti izvođenje predstave.

Grupa pod nazivom "Pristojni ljudi" koju je češka policija okarakterisala kao ekstremističku ušli su u pozorište, a nakon deset minuta igranja izašli su na pozornicu i pokušali spriječiti glumce u izvođenju predstave.

Oni su kazali da je Frljićeva predstava pornografija, a ne pozorišna predstava te da su nakon deset minuta odlučili izaći na scenu jer su se na pozornici dešavale "perverzije".

Ostatak publike je negodovanjem ispratio čin tridesetak članova "Pristojnih ljudi", a zatim je intervenisala policija koja ih je izvela iz pozorišta nakon čega je predstava nastavljena.

Podsjetimo, u oktobru 2016. godine u Sarajevu je zbog mnogobrojnih prijetnji zabranjeno javno prikazivanje iste predstave u Narodnom pozorištu tokom Festivala MESS. Ipak uprkos burnim reakcijama i podijeljenim stavovima, predstava je odigrana, a publika je na predstavu Olivera Frljića ušla, kako je tada saopćeno, "na vlastitu odgovornost".