Kultura
0

U Berlinu predstavljanje novog projekta SFF-a "Sarajevo grad filma"

FENA
Predstavnici Fondacije za kinematografiju federalnog Ministarstva kulture i sporta te Sarajevo film festivala (SFF) 13. februara će u Berlinu u okviru 58. internacionalnog filmskog festivala, koji će u tom gradu biti održan od 7. do 17. februara, predstaviti novi projekt "Sarajevo grad filma".

Riječ je o inicijativi Vlade Federacije BiH i spomenutog federalnog ministarstva koja će omogućiti mladim talentiranim filmskim stvaraocima da realizacijom konkretnog filmskog projekta pokažu znanje i iskustvo stečeno na prvom Sarajevo Talent Campusu.

Projekt će učesnicima Sarajevo Talent Campusa omogućiti snimanje niskobudžetnih kratkih filmova čija će tema biti u dodiru sa Sarajevom.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da bi projekt trebao osigurati kontinuiran proces rada na snimanju kratkometražnih filmova.

Taj će posao biti prepušten studentima i završenim studentima iz BiH i regije koji bi tokom cijele godine svoje ideje realizirali snimanjem filmskih ostvarenja te omogućili razvijanje Sarajeva u centar filmske industrije.

Purivatra naglašava da je na prvi konkurs pristiglo 11 prijava, većinom prošlogodišnjih učesnika Sarajevo Talent Campusa. Riječ je o izuzetno kvalitetnim radovima i zanimljivim pričama domaćih i autora iz regiona koje prikazuju pozitivne, ali i negativne karakteristike Sarajeva.

Žiri će u konačnici odabrati najmanje četiri rada za snimanje ili više njih u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Prijavljeni projekti trenutno su u fazi čitanja i analiziranja, a očekuje se da će odabrani autori biti saopćeni 13. februara u Berlinu. Purivatra također očekuje da će snimanje prvih filmova početi već krajem marta i trajati do jula da bi mogli biti predstavljeni na ovogodišnjem Sarajevo Talent Campusu.

Projekt "Sarajevo grad filma" Fondacija za kinematografiju podržala je s 50.000 eura.

Predsjednik UO Fondacije Srebren Dizdar smatra da nagli razvoj bh. filma u postratnim godinama predstavlja veliki uspjeh za zemlju koja i danas boluje od mnogih teškoća. Projekt "Sarajevo grad filma" doprinijet će izgradnji boljeg imidža Sarajeva kao mjesta stvaralaštva i talenta, za razliku od dosadašnjeg simbola patnje i razaranja.

Na konferenciji je saopćeno i da će program Tribute To (Posvećeno) na ovogodišnjem 14. izdanju Sarajevo film festivala ugostiti jednog od najznačajnijih autora današnjice, mladog američkog režisera Todda Hayensa.

Riječ je o filmskom stvaraocu koji je obilježio svjetsku kinematografiju protekle dvije decenije, a retrospektivu svog impresivnog opusa predstavit će na SFF-u.

Hayensova filmografija uključuje i višestruko nagrađivane filmove na festivalima širom svijeta, a među najpoznatijim ostvarenjima su "Dottie gets spanked", "Safe", "Velvet Goldmine" te "Far from Heaven" za koji je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Posljednji mu je film "I'm not there" posvećen životu Boba Dilana.