Kultura
0

Treći Festival jednog lica Ratka Orozovića u Sarajevu

FENA
Ratko Orozović
Ratko Orozović
Treći Festival jednog lica koji je priredio režiser, pjesnik i satiričar Ratko Orozović, počinje večeras u Sarajevu.

Na današnjoj pres-konferenciji on ga je i najavio.

Za svaki događaj te sedmodnevne i sedmonoćne manifestacije koju Orozović finansira sam (nerviraju ga, kaže, filmovi s velikim budžetima), odabrao je "male prostore s velikim mogućnostima" u kojima će biti prikazani njegovi filmovi, epizode iz TV serijala ili čitana poezija, satira.

"Ulaz za sve programe je slobodan, a o izlazu ćemo se dogovoriti", dodaje šaljivo.

Festival počinje večeras u kafe galeriji Boris Smoje dvjema epizodama prijeratnog TV serijala "Svakog petka ispočetka", čiji je Orozović scenarist, a reditelj Slaviša Mašič.

Bit će to ujedno mali omaž seriji, najavio je, u kojoj glume i pjevaju Nebojša Veljović, Nadira Dobojlić, Pavle Minčić, Jadranka Stojaković, Gordana Magaš i drugi akteri.

Za drugu noć, u subotu, u "Crepsu", kafeu kod Mome iza Gradske tržnice, 'gdje se okupljaju Sarajlije', pripremio je TV seriju "Otkačena kamera", obične priče o neobičnim ljudima, a za noć kasnije u kafe galeriji "Zvono" večer satirične i ljubavne poezije "Dođite na 'one stvari'".

Na pres-konferenciji je izdvojio i projekciju svog filma "Vanbračna putovanja", zakazanu za 1. mart u kinu Kriterion.

Film je u bivšoj Jugoslaviji gledalo 1,2 miliona ljudi kao intelektualnu, kultnu, prvu vojnu komediju, navodi reditelj i scenarist Orozović.

Snimljen je 1987. godine pa će to ujedno biti 25. rođendan filmske sarajevske priče, rađene iz tadašnjeg ugla, s glumcima: Batom Živojinovićem, Ljubišom Samardžićem, Mladenom Nelevićem, Brankom Puić, Špelom Rozin.

Osim autora na projekciji će biti glumci: Miki Trifunov, Mirza Tanović, Jasna Beri, Hasija Borić i reditelj Adis Bakrač.

"Rijeke u mojim filmovima" je dio Festivala jednog lica najavljen za 29. februar u HPD "Bjelašnica" (prolaz Kamerni teatar), s "Biserima Drine", "Vodeni Ćiro u srce me diro" i "Unom".

Filmske komedije Ratka Orozovića "Charlie Chaplin klon bosanski" i "Bolji život divljih svinja" u HDNU Galerija sveti Ante, najavljene su za 3. mart, a oba ta filma, zajedno sa "Životopisom Alekse Maskalenka", "Od Jasenovca do polarnog kruga" te "Moja je kuća ispod mosta putujuća", Orozović je pipremio za 5. mart u Jevrejskoj opštini pod zajedničkim nazivom "Tragikomično osjećanje života".