Kultura
0

Topčić: Uspješna sezona potvrdila status Kamernog teatra 55

FENA
Iza Kamernog teatra 55 ostala je izuzetno uspješna sezona koja je iznova potvrdila njegov status kao jednog od regionalno najznačajnijih teatara, ocijenio je za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić.

Potvrda tome jesu, smatra on, brojne domaće i inostrane nagrade koje osvajaju predstave ovog teatra, a posebni su parametri izvanredan odziv publike i u Sarajevu i na gostovanjima u oba bh. entiteta, ali i svim državama nastalim raspadom Jugoslavije, koji mogu potkrijepiti i objektivizirati pomenuti utisak.

"Četvrta sestra", koju je prema tekstu Januša Glovackog režirao Dino Mustafić, osvojila je prestižnu nagradu "TmačaArta" za najbolju bosanskohercegovačku predstavu u 2005. godini i pobijedila na Festivalu u Jajcu, dok je "Ženski turbofolk bend" Sulejmana Kupusovića pobjednik Festivala komedije "Mostarska liska" i dobitnik još četiri nagrade na tom festivalu.

Međutim, Topčić smatra kako je naznačajniji uspjeh, van sumnje, ostvaren s kultnom predstavom "Helverova noć" Dine Mustafića na prestižnom Internacionalnom festivalu malih scena u Rijeci, gdje je osvojila čak četiri nagrade, što je raritet u bh. teatarskom životu, ali i potvrda visokih dometa Kamernog teatra 55, uprkos svemu.

"Smatram da nam je pošlo za rukom da "pomirimo" naizgled nepomirljivo – visoke umjetničke vrijednosti naših predstava i njihovu izvanrednu komunikaciju s publikom. Popunjenost naše sale sa više od 90 posto, u situaciji kada su teatri nakon premijernih izvedbi uglavnom prazni, jeste rezulatat dobre repertoarske politike. Ali, razlog tome je i svojevrstan kultni status koji Kamerni teatar 55 uživa ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu, u šta smo se imali prilike uvjeriti prilikom čestih gostovanja našeg anambla", kazao je Topčić.