Kultura
0

Terry George predsjedava žirijem koji će dodijeliti nagradu EFA/PRIX UIP 11. SFF-a

Sarajevo-x.com
Iz press službe Sarajevo Film Festivala danas je objavljeno da će predsjednik žirija, koji će na 11. SFF dodijeliti nagradu za najbolji kratki film EFA/PRIX UIP, biti reditelj Terry George.

Ova nagrada koju dodjeljuje United International Pictures sa sobom nosi direktnu nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) u konkurenciji kratkih filmova.

Za nagradu EFA/PRIX UIP takmiče se filmovi iz programa Novi tokovi, a od ove godine će se u konkurenciji za ovo priznanje naći i filmovi nagrađeni u okviru Takmičarskog programa za kratki film.

Predsjednik žirija koji će dodijeliti nagradu EFA/PRIX UIP Terry George ujedno je i specijalni gost 11. Sarajevo Film Festivala. Publika će imati priliku da se upozna s ovim rediteljem i njegovim ostvarenjem Hotel Rwanda koje je u protekloj godini dobilo odlične kritike, brojne nagrade i ostvarilo veliku zaradu na box officeu, te bilo nominirano u tri kategorije za nagradu Oscar i to za najbolju mušku glavnu ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu i za najbolji scenario.

Kako je planirano, na 11. SFF će biti upriličena specijalna projekcija ovog filma, kao i susret sa ovim filmskim autorom u okviru pratećeg programa SFF Barcaffe sa...

Terry George je rođen u Sjevernoj Irskoj. Kao scenarista, pojavio se u šest filmova In the Name of the Father (1993), Some Mother's Son (1996), The Boxer (1997), A Bright Shining Lie (1998), Hart's War (2002), Hotel Rwanda (2004) i seriji The District (2002). Režirao je tri filma: Hotel Rwanda (2004), A Bright Shining Lie (1998), Some Mother's Son (1996), te tri epizode serije The District (2000). Bio je i producent dva filma Hotel Rwanda (2004), In the Name of the Father (1993) i serije The District (2000). Američka filmske Akademija nominovala ga je za Oscara 1994. godine u kategoriji najbolji adaptirani scenario za film In the Name of the Father. Drugu nominaciju za Oscara osvojio je 2005. godine u kategoriji najbolji scenario za film Hotel Rwanda. Godine 1996. osvojio je European Film Award u kategoriji Best Young Film za ostvarenje Some Mother's Son. Bio je nominovan i za BAFTA nagradu za najbolji adaptirani scenario za film In the Name of the Father 1994. Film Hotel Rwanda je na AFI Festu 2004. godine osvojio nagradu publike.