Kultura
0

Teatar fest u Banjoj Luci od 1.do 7.juna

FENA
Teatar fest „Petar Kočić 2009.“ održat će se po dvanaesti put u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci od 1. do 7. juna.

Ovogodišnji Teatar fest, koji se održava pod motom „Suočavanja/praizvedbe“, predstaviće publici sedam predstava, od kojih šest u takmičarskom dijelu, a koje su obilježile prošlogodišnju sezonu u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

Prve festivalske večeri bit će izvedena predstava Narodnog pozorišta Beograd „Derviš i smrt“.

Osim ove, publika će u okviru takmičarskog programa imati priliku da vidi i predstave, „Kauboji“ Teatra „Exit“ iz Zagreba, „Tako je moralo biti“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, „Falsifikator“ Beogradskog dramskog pozorišta i „Generalna proba samoubistva“ beogradskog „Zvezdara teatra“.

Predstava „Narodni poslanik“, domaćina, igraće se van konkurencije u čast pobjednika, a u takmičarskom programu će Narodno pozorište RS-a predstavljati komad „Balon od kamena - moja sjećanja“ u režiji Filipa Grinvalda, a po tekstu Radmile Smiljanić.

Rade Simović, direktor Narodnog pozorišta RS-a kazao je da je prošle godine festival imao akcenat na domaćoj sceni i da se to sada želi još više učvrstiti i usmjeriti se ka praizvedbi.

„Na taj način piscima nastojimo vratiti njihov festival. Pisac je na prostorima bivše Jugoslavije izgubio svoj festival, a sa Teatar festom 'Petar Kočić' on ga je ponovo dobio nazad i to smatram velikim uspjehom“, naveo je Simović.