Kultura
3

U Banjoj Luci počeo 15. Teatar fest "Petar Kočić 2012."

SRNA
Narodno pozorište Republike Srpske
Narodno pozorište Republike Srpske
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić večeras je svečano otvorio 15. Teatar fest "Petar Kočić", koji počinje premijerom predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske "Viktor ili djeca na vlasti".

On je dodao da će Vlada i dalje brinuti o nacionalnom teatru i raditi na stvaranju boljih uslova, te da ima u planu da podrži obnovu Narodnog pozorišta i izgradnju velike scene, što je predviđeno za 2014. godinu.

"U tom smislu Vlada je opredijeljena da podrži i snimanje filma i serije o Petru Kočiću, po kome je festival dobio ime“, poručio je DŽombić.

Prema njegovim riječima, Narodno pozorište je u proteklih 80 godina od svog nastanka ostvarilo značajne rezultate, izgradilo dobru saradnju sa pozorištima iz regiona, potvrđujući da svojim kvalitetom ne zaostaje za njima.

On je poručio da je Vlada RS opredijeljena da bude partner svima koji žele napredak, kao i da podrži sve projekte koji pomažu međunarodnoj afirmaciji RS, jer kultura na najbolji način predstavlja njene vrijednosti i tradiciju.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković rekao je da ovaj festival 15 godina raste i da ga Narodno pozorište odgaja.

"Petnaest godina na sceni glumom stvaramo iluziju o boljem sutra, remetimo svakodnevicu, pomjeramo granice trpljenja i tražimo mrvicu iskrenosti. Ulažemo mnogo truda i znanja da nas, gledajući i slušajući, zavolite i da nam se u ovaj hram boginje Talije stalno vraćate“, rekao je Novaković.

Na ovogodišnjem Teatar festu, koji nosi moto "U početku bijaše riječ“, bit će prikazane predstave "Drama o Mirjani i ovima oko nje“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, "Pošto pašteta?" beogradskog Ateljea 212, "Lasice" Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, "Mrzim istinu" Teatra ITD iz Zagreba, "Kad bi ovo bio film" Narodnog pozorišta iz Sarajeva i "Bunar" Ustanove kulture Vuka Karadžića, Radionice integracije i Fonda "Krug“ Beograd.

Posljednje večeri festivala, bit će proglašen pobjednik ovogodišnjeg konkursa za najbolji dramski tekst, na koji je pristiglo 130 radova, dok će žiri Teatar festa "Petar Kočić 2012“ dodijeliti 14 festivalskih nagrada, nakon čega će se u čast pobjednika odigrati najbolja predstava Narodnog pozorišta RS u prethodnoj sezoni "Na dnu kace".

U toku festivala održat će se i promocija prvog broja pozorišnog časopisa "Agor" u izdanju Narodnog pozorišta i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, a bit će organizovane i programska, te radionica scenskog pokreta i pozorišne kritike.

U foajeu Narodnog pozorišta večeras je otvorena i izložba povodom 15 godina ovog festivala, u kojem je do sada izvedeno oko 100 predstava.

Teatar fest je 2008. godine prerastao iz revijalne smotre najboljih pozorišnih ostvarenja u festival domaće drame takmičarskog karaktera.