Autorska monodrama
46

Tarik Filipović sa "Ćirom" 24. novembra nastupa u Švicarskoj

M. A.
U sklopu posebnog programa koji će biti upriličen u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH u Švicarskoj, glumac i poznato TV lice Tarik Filipović će 24. novembra u 19 sati u Luzernu bh. dijasporu počastiti autorskom monodramom "Ćiro".

Osim nogometa u širem smislu, u ovom dramskom komadu je u središtu nešto mnogo zanimljivije. Radnja predstave se vrti oko osobe, karaktera jedne nogometne ikone kao što je Ćiro Blažević, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda.

Tarik Filipović za Klix.ba govori kako od prvog igranja ove predstave u Švicarskoj očekuje isto kao i od svih prethodnih 110 igranja širom svijeta. Kaže kako su reakcije publike svugdje bile fenomenalne i iznad njegovih očekivanja.

"Svugdje predstava prolazi sjajno i to me stvarno čini neobično sretnim i ponosnim. Što se tiče nastupa u Švicarskoj – Bože zdravlja. 'Ćiro' je u meni probudio neku kreativnost tako da sam u međuvremenu završio jedan pozorišni tekst, a na trećem uveliko radim. Završio sam jednu političku satiru, nadam se, za matičnu kuću Kerempuh, a monodrama koja je u pripremi bi trebala ići istim stazama kao i 'Ćiro'", kazao je Filipović o nadolazećem igranju uz najavu novih projekata.

Govori kako više voli raditi s kolegama, ali ističe da je lijep glumatsko-nomadsko osjećaj spakirati kofere i negdje otići i sam.

"Kada su u pitanju događaji poput ovog, koji su organizirani sa stilom, s gostima i govornicima, to ipak nije folklor. Dan državnosti BiH je dan na koji bi svi oni rođeni u BiH, koji žive u njoj ili su vezani za nju, trebali biti jedinstveni u ponosu. Nažalost, to kod nas nije slučaj. Svi mi koji nosimo BiH u srcu ćemo uvijek biti raspoloženi za ovako lijepo upakirane stvari i tako će biti i u Švicarskoj. Prošli put su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba skupa s hrvatskom i srpskom zajednicom organizirali Dan državnosti BiH i bilo je prelijepo. To je BiH za kojom ja čeznem", dodao je on.

Osim igranja "Ćire", svi Bosanci i Hercegovci nastanjeni u Švicarskoj noć prije predstave, tj. 23. novembra mogu očekivati i bogat filmski i muzički program u kojem će učešće uzeti Armin Omerović, Alma Subašić, Hari Mata Hari, Džejla Ramović te brojna kulturno-umjetnička društva, a bit će upriličena i dodjela priznanja za humanistu, umjetnika, sportistu, privrednika i Bosanca godine.