Kultura
1

Tanović: Ne bih više nikad radio u uvjetima u kojima sam snimao Berača željeza

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Festvalskoj terasi danas su se posjetioci 19. SFF-a imali priliku družiti sa članovima žirija Takmičarfskog programa za igrani film kojim predsjedava bh. oskarovac Danis Tanović.

Tanović i njegove kolege: srbijanski glumac Uliks Fehmiu, rumunska glumica Mirela Oprisor, njemačka direktorica fotografije Christine A. Maier te umjetnički direktor Sedmice kritike Cannes Film Festivala Charles Tesson, osvrnuli su se na prošle i buduće projekte.

Maier, koja je radila na skoro svim filmovima bh. rediteljice Jasmile Žbanić, ispričala je kako je došlo do snimanja ostvarenja "Za one koji ne mogu da govore", a koji će premijerno biti prikazan na Toronto Film Festivalu.

Jasmila je, kazala je, imala potrebu da ekranizira priču o australskoj umjetnici Kym Vercoe, koja je na svojoj koži osjetila sav užas poslijeratne Bosne i Hercegovine.

"Iako nije bilo novca, Jasmila je jednostavno željela snimiti taj film. 'Sad ili nikad', rekla mi je. Scenario je bio gotov za sedam dana i nismo znali gdje će nas sve to dovesti, ali smo se upustili u taj projekt i drago nam je što smo to uradili", rekla je Maier i dodala da je "Ostrvo ljubavi", također u režiji Žbanić, sasvim drugačiji te da se radi o komediji.

Na konstataciju moderatora programa Kafa sa...upućenu Tanoviću da je i on iz ničega snimio "Epizodu u životu berača željeza", reditelj je odgovorio da je mogao čekati tri godine ili raditi s onim što je imao u tom trenutku.

"To je bio eksperiment koji je mogao poći po zlu, ali ja sam znao šta me čeka budući da sam u ratnim uvjetima snimao dokumentarce", rekao je Tanović i dodao da ne bi više radio na takav način.

Bio je veoma tajnovit kada je u pitanju njegov novi film radnog naziva "Bijele laži" koji je u postprodukciji, a koji je sniman u Indiji. Otkrio je da su uslovi u kojima je radio bili potpuno drugačiji od onih na koje je navikao i da je to jedan sasvim drugi svijet.

Prošlogodišnji dobitnik Srca Sarajeva i sin glumačkog velikana Bekima Fehmiua, Uliks, već 20 godina živi u New Yorku, no to mu nije prepreka da snima filmove u ovom dijelu Evrope.

"Kada sam se 2000. vratio u Srbiju, nakon promjene režima, nadao sam se da ću imati priliku raditi više. Prvi film sam snimio zahvaljujući bosanskom reditelju (Benjamin Filipović op.a) koji je, nažalost, prerano preminuo. Ova regija je moj dom i doći ovdje kako bih radio je za mene saasvim normalno", kazao je Fehmiu.

Za Tessona je ovo prvi put da boravi u Sarajevu za koji kaže da je dobio dobre preporuke od svojih kolega.

"U ovom dijelu Evrope ima dobrih stvari, kinematografija se kreće naprijed, a cilj SFF-a je potaknuti njen razvoj", kazao je Tesson.