Kultura
58

Svjetski mediji o SFF-u: Digao se iz pepela poput feniksa i sada slavi 20. rođendan

Piše: M. N.
Sarajevo Film Festival je najprestižniji događaj koji izaziva pažnju velikog broja medija iz regije, ali i iz svijeta. O 20. SFF-u pišu Screen International, Variety, The Hollywood Reporter, Indiewire, The Wrap, France24, Reuters i mnogi drugi.

"Napravljen kao čin otpora za vrijeme rata u BiH, Sarajevo film Festival koji ove godine slavi 20. godišnjicu, ima za cilj promicati talenat mladih filmaša iz jugoistočne Evrope", piše France24.

Magazin "The Wrap" podjsetio je na sami početak SFF-a kada su generatori proizvodili struju za projektore u gradu koji je bio opkoljen jer nije bilo električne energije.

"Režiseri Alfonso Cuaron i Leos Carax su ušli u opkoljeni grad vozeći se u vojnim vozilima preko okolnih planina i noseći svoje filmove u posudama kroz tunel koji je prokopan ispod aerodroma. Bez upotrebljive valute organizatori su zamolili filmaše da doniraju cigarete umjesto novca za ulaznice na bilo koji od 37 filmova. I sada, dvije decenije nakon početka četverogodišnje opsade Sarajeva tokom bosanskog rata o nezavisnosti, festival se održava 20. put", piše Reuters, a tekst su prenijeli brojni drugi mediji.

Associated Press piše kako je SFF rođen uprkos teroru balkanskog rata i da sada obilježava svoj 20. rođendan.

"SFF je počeo 1995. godine. Njegovi osnivači željeli su ponuditi ljudima koji su se suočavali s smrtonosnim granatiranjem tokom rata osjećaj normalnosti. Festival je od tada rastao i postao jedan od najvećih na Balkanu", piše AP.

I drugi imaju samo riječi hvale.

"Poput feniksa, festival je nastao iz pepela i sada slavi 20. godišnjicu. Postoji kao svjedok moći umjetnosti i pomirenja", ističu iz magazin Variety.

Svi mediji hvale ovaj događaj kao jedan od najznačajnijih na Balkanu i koji je uspio promovirati bh. filmsku scenu i filmske stručnjake u svijetu.

Kako su istakli iz press službe SFF-a, festival ove godine bilježi rekordan broj predstavnika medija iz cijelog svijeta, te će se za ovaj događaj i malu zemlju BiH čuti u najudaljenijim krajevima svijeta.

SFF