Kultura
0

Svjetske premijere filmova Filipovića i Begovića

Oslobođenje
Sa snimanja filma Dobro uštimani mrtvaci
Sa snimanja filma Dobro uštimani mrtvaci
Dugometražni igrani film Dobro uštimani mrtvaci reditelja Benjamina Filipovića, te dokumentarni film Sasvim lično reditelja Nedžada Begovića doživjeće svjetske premijere na ovogodisnjem Tribeca film festivalu koji će se održati od 19. aprila do 9. maja u New Yorku.

Kako je za Oslobođenje kazao reditelj Filipović, poziv za učešće na ovom festivalu čiji je jedan od osnivača Robert de Niro stigao je nedavno i sve snage usmjerene su na pripremu za odlazak na ovu prestižnu smotru.

Krajem ovog mjeseca Filipović će završiti postprodukciju Mrtvaca i sve će biti spremno za premijeru. Film Benjamina Filipovića izabran je u zvaničnu selekciju uz trinaest ostvarenja.

Nedžad Begović je presretan zbog poziva koji mu je stigao i ističe kako se ništa od ovoga ne bi dogodilo da nije dobio priliku na koprodukcijskom marketu Cine Link Sarajevo film festivala. Na ovom će festivalu uz Begovićev film, u okviru zvanične dokumentarne selekcije biti prikazan i film Kutak za sporni trenutak reditelja Džemala Šabića koji je do sada vidjela publika na Sarajevo film festivalu, te festivalima u Švicarskoj i Sloveniji, a, kako kaže, uskoro će biti prikazan i u SCG.

TFF osnovali su Robert De Niro, Martin Skorsiz, Harvi Kajtel, Vupi Goldberg, Kevin Spejsi... 2002. godine. Bila je to njihova reakcija na napad na Svjetski trgovački centar. Sada, četvrtu godinu postojanja, misija ovog festivala je pruzanje mogućnosti filmadžijama da prikažu svoja ostvarenja najboljoj mogućoj publici.