Kultura
122

Svjetska premijera koncerta "Balkan Madness" u utorak u Goraždu

Piše: E. A.
Goražde je domaćin svjetske premijere projekta Balkan Madness, promocije balkanskih kompozitora. Koncert Balkan Madness vol.1 uvršten je u zvanični program obilježavanja 25.novembra Dana državnosti BIH u Goraždu a održat će se će se u utorak 24. novembra u svečanoj sali OMŠ “Avdo Smailović” u 19:30 sati.

Program koncerta uključuje kompozicije izabranih bh. kompozitora kao što su Avdo Smailović, Milan Jeličanin, Asim Horozić, Samir Fejzić, David Mastikose i Armen Škobalj, te djela nekoliko hrvatskih kompozitora poput Blagoja Berse, Borisa Papandopula, Frane Paraća, Krešimira Seletkovića, Darka Domitrovića i Ive Josipovića.

Mladi pijanista Bartolomej Stanković će upravo ovim koncertom započeti dugi niz solističkih koncerata posvećenih muzici šireg područja Balkana.

"Posjetioci koncerta će moći uživati u djelima koja su pisana između 1920. i 2015. godine, a djelo 'Contrepoint modernee', mladog bh. kompozitora Davida Mastikose koji djeluje u Banja Luci, nastalo je sredinom ove godine. Svoju svjetsku premijeru doživjet će i kompozicija 'Balkan Madness' za klavir solo bh. kompozitora Samira Fejzića, djelu po kojem je projekt promocije balkanskih kompozitora i dobio ime. Uz prekrasni valcer 'Prve kiše' (The first rain) bh. kompozitora i pisca Armena Škobalja, publika će se prisjetiti i kompozitora koji su gradili bh. muziku i stvaralaštvo u 20. stoljeću. Nakon fantastičnih 'Metamorfoza' jedinog visočkog kompozitora Avde Smailovića, uslijedit će virtuozna 'Tokata' kompozitora Milana Jeličanina. Krug bosanskohercegovačkih kompozitora zatvorit će 'Sonata za klavir' čuvenog kompozitora Asima Horozića, kompozitora prve bh Opere“, kazao je za Klix.ba Bartolomej Stanković, te dodao kako se raduje ponovnom susretu sa publikom u Goraždu gdje je do sada imao već dva veoma posjećena nastupa.

Koncert Balkan Madness vol.1 će biti održan uz podršku Vlade BPK Goražde i OMŠ "Avdo Smailović“.

Stanković će Balkan Madness (balkansko ludilo) nastaviti u Zagrebu, 28. novembra, gdje će se pridružiti svojim kolegama na koncertu u Hrvatskom Glazbenom Zavodu u Zagrebu, na svečanom obilježavanju 5 godina HRprojekta, ciklusa kojeg uspješno vodi pijanistica Katarina Krpan, prof. klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.