Kultura
6

"Svetica tame" - predstava o Majci Terezi u NPS

Klix.ba
Premijeru predstave "Svetica tame", autora Venka Andonovskog (Makedonija) u režiji Gradimira Gojera, publika će moći pogledati u Narodnom pozorištu Sarajevo 19. juna 2014. u 20:00 sati.
Ovo je prvo izvođenje u svijetu životopisa/smrtopisa najveće humanitarke svijeta Majke Tereze. Osim režijske postavke Gradimir Gojer je uradio adaptaciju teksta, kreirao scenografiju, kao i muzičku dramatugiju predstave. Inače, originalnu muziku za predstavu napisao je Đelo Jusić, a reditelj u predstavi koristi i izbor muzike iz Mozartovih djela.

U ovoj predstavi internacionalnog karaktera uloge ostvaruju glumci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Glavnu i naslovnu ulogu igra Kostadinka Velkovska. Kostimograf predstave je Vanja Popović.

Producent je HKD Napredak, a predstavu su pomogli Ambasada Republike Makedonije u BiH (otpravnik poslova Valentin Mitrovski), Ambasada Republike Albanije u BiH (veleposlanik Flamur Gaši), te osobno kardinal Vinko uzoriti Puljić i monsinjor Franjo Komarica - biskup banjalučki, kao i Narodno pozorište Sarajevo (v. d. direktora Gordana Hernovica).

U povodu rada na predstavi reditelj Gradimir Gojer je izjavio: "Radeći sa ansamblom u kojem igraju glumci iz Sarajeva, Mostara i Prištine pokušao sam i pokušavam podići prvi u svijetu scenski spomenik Majci Terezi. Ubijeđen sam da za predstavu postoji interesovanje u regionalnim razmjerama. Sretan sam što smo prvi koji pokušavamo, na ovaj način, Majci Terezi odužiti dio duga za sve ono što je ona učinila svijetu".

U predstavi igraju: Kostadinka Velkovska, Muharem Osmić, Alija Aljović, Ilir Tafa, Irena Mulamuhić, Aida Bukva, Staša Dukić, Gradimir Gojer i Ahmed Duvnjak.

Zbog velikog interesovanja publike HKD Napredak i direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo učinit će napor da se do kraja juna i početkom jula predstava "Svetica tame" izvede još nekoliko puta.