Traje do 16. augusta
83

Sutra počinje jubilarno deseto izdanje Likovne kolonije Svatovac

L. K.
Likovna kolonija Svatovac u Lukavcu ove godine obilježava punih deset godina od prvog okupljanja, a održaće se u periodu od 14. do 16. augusta 2020. godine u Planinskom domu Svatovac u Poljicu. Organizator Kolonije Svatovac je Udruženje građana Art Centar Lukavac.

Kolonija će se kao i prethodne dvije godine održati u formi art kampa, jer pored likovnih umjetnika, sadržaje kolonije upotpunjuju umjetnici drugih umjetničkih pravaca – muzičari, glumci, producenti, književnici i drugi. Ovogodišnja kolonija će okupiti oko dvadeset umjetnika iz cijele BiH.

Program će se sastojati od umetničkih radionica, grupnog oslikavanja i izrade instrumenata, samostalnog slikanja, te večernjeg programa - nastupa lokalnih muzičara, te projekcija kratkometražnih animiranih filmova.

Ovogodišnja kolonija će biti nešto manjih organizacijskih kapaciteta, u cilju poštovanja mjera restrikcija preporučenih od strane Kriznog štaba TK i Ministarstva zdravstva TK. Sponzor ovogodišnje kolonije je Centar za kulturu Lukavac.

Ovom kolonijom i sam Centar obilježava deceniju svog postojanja. Art Centar je udruženje koje ima za cilj afirmaciju likovnog stvaralaštva na području TK i šire, kroz pripremu i realizaciju likovnih izložbi, radionica, kolonija, škola crtanja, slikanja, vajanja i ostalih projekata vezanih za kulturu i umjetnost.

Sva djela nastala na ovogodišnjoj kolonijji će biti dio postavke izložbe radova nastalih na Koloniji Svatovac 2020., koja se tradicionalno održava u oktobru tekuće godine.