Kultura
0

Sutra otvaranje knjižnice i muzeja u Franjevačkom samostanu sv. Duha

FENA
Nakon osam godina, koliko je trajala obnova muzeja i knjižnice u Franjevačkom samostanu sv. Duha u Fojnici, sutra u 16 sati zakazana je svečanost otvaranja.

Franjevački samostan sa Crkvom sv. Duha u Fojnici postoji od kraja 14. i početka 15. stoljeća, ali crkva nije bila na postojećem mjestu. Doživjela je veliki požar kada je sve izgorjelo s riznicom i biliotekom. Obnovljena je krajem 17. i početkom 18. stoljeća, ali je zbog starosti 1865. godine napravljena nova samostanska zgrada. Prva crkva je zbog slabe konstrukcije bila porušena, a njena ponovna izgradnja povjerena je mladom arhitektu Josipu Vancašu, graditelju sarajevske Katedrale.

Crkvu je 1894. godine oslikao Josip Ojsner, slikar iz Hrvatske. Crkva i samostan posjeduju bogatu riznicu i biblioteku.

Biblioteka se dugo stvarala i posjeduje bogatu zbirku od 40.000 naslova, među kojima su posebno značajne inkunabule i ručno štampane knjige. Tu su i knjige iz 17., 18. i 19. stoljeća iz svih oblasti čovjekove djelatnosti.

U okviru biblioteke smješteno je i oko 155 rukopisa pisanih bosančicom te više od 2.500 rukopisa na turskom jeziku.

Samostan posjeduje i bogatu muzejsku zbirku koja sadrži dosta predmeta od metala, što je karakteristično za Bosnu. Tu su i tekstilni predmeti, a naročito je vrijedan plašt koji je turski sultan Mehmed Fatih poklonio fra Anđelu Zvizdoviću prilikom predaje Ahdname 1463. godine kojom su franjevci dobili pravo ispovijedanja svoje vjere. Osim toga tu je i poznati fojnički grbovnik, koji sadži oko 139 grbova, te novac, predmeti za crkvenu i svakodnevnu upotrebu.