Kultura
0

Štrausova "Pepeljuga" prva premijera u novoj godini

FENA
Balet Narodnog pozorišta Sarajevo u ovoj će godini prirediti dvije premijere, od kojih je jedna iz klasičnijeg repertoara, a druga je modernog koreografskog iskaza.

Direktorica Baleta NP Sarajevo Edina Papo najavila je da će ovogodišnja baletna produkcija otpočeti premijernom izvedbom baleta "Pepeljuga" rađenom na muziku Štrausa. Predstavu će koreografirati afirmirani gost iz Rusije Vasiliy Medvedev.

Kako je ovaj koreograf već dosad iskazao svoju umjetničku imaginaciju u predstavi "Vragolasta djevojka", na repertoaru sarajevskog Baleta treba očekivati izniman doživljaj pri realizaciji "Pepeljuge".

Druga ovogodišnja baletna premijera je u koreografiji gosta iz Holandije Keitha Derricka Randolpha.

Papo planira i dolazak koreografa koji radi po sistemu Beneš i Laban, odnosno prenošenja koreografije po sistemu zapisivanja koji je jedinstven u baletu. I taj projekt trebao bi ući u premijerni repertoar za ovu godinu.

Da bi se plan za ovu godinu realizirao Balet Narodnog pozorišta će trebati kadrovska pojačanja, zbog čega se vode razgovori sa resornim ministarstvima o jačanju umjetničkog kadra u Baletu NP Sarajevo.

Na repriznom repertoaru u ovoj će godini biti klasični baleti "Labudovo jezero", "Giselle", "La Fille Mal Gardee", "Les Sylphides – Paquita" i "Katarina, bosanska kraljica", te neoklasični baleti "Izložba slika", "Appassionato", "Of-Of-Rahmanjinov", "Palčica" i "Pulcinella".