Ovogodišnji selektor
10

Strajo Krsmanović u susret Pozorišnim igrama u Jajcu: Mi imamo pozorište koje ne zaslužujemo

FENA
Strajo Krsmanović (Foto: E. H./Klix.ba)
Strajo Krsmanović (Foto: E. H./Klix.ba)
Pozorišne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu, kao najstariji festival bh. pozorišta, bit će ove godine održan po 38. put.

Selektor 38. Pozorišnih igara ove godine je Strajo Krsmanović koji podsjeća da je riječ o smotri najboljih ostvarenja u protekloj sezoni u profesionalnim pozorištima BiH.

"Pozorišta 'na pijacu' iznose svoju najbolju 'robu' i na taj način prezentiraju šta su uradili i takmiče se za najbolje", istakao je.

Ove godine bh. pozorišta su kandidovala 19 predstava, a zadatak selektora je da izabere najboljih sedam koje će biti izvedene na festivalu koji se ove godine otvara 26. juna. Selekcija će biti završena 15. maja i tada će se znati sadržaj festivala.

Govoreći o utiscima nakon gledanja predstava Krsmanović kaže da je neki osnovni utisak da se bh. pozorišta, kao, uostalom, kultura uopšte bave alhemijom.

"Pretvaraju opskurne društveno-političke uslove i opšte siromaštvo kojem nas je izvrgla naša politička vlast, u kreativne i estetske vrijednosti. Naša pozorišta egzistiraju uprkos, naša kultura i umjetnost žive uprkos. Svako društvo koje ima odgovornost za sebe i svoje građane podržava kulturu i umjetnost, samo naše radi suprotno, sapliće ih na svakom koraku. Tako da, zahvaljujući tom statusu, mi imamo pozorište koje ne zaslužujemo", ističe Krsmanović.

On naglašava da zbog karaktera festivala, gdje pozorišta predlažu svoju najbolju produkciju, teško može govoriti o nekoj idejnoj niti-vodilji izabranih predstava, te da je riječ prevashodno o reviji najboljih, ali će biti vidljivo iz ponuđenog da imamo pozorište koje je na znatno većoj razini od onoga što su uslovi u kojima egzistira.

"Uvjeren sam da ćemo imati odličan festival, da će predstave koje ću odabrati pokazati najljepše lice naših stvaralaca, a da će se politička vlast nezasluženo kititi njihovim dometima", zaključio je Krsmanović.