Komentari (162)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dugo na zemlji živjeh ja – osamdeset i osam ljeta. A ništa ne ponesoh!… Zapis sa jednog stecka
Simbol države koja postoji 600-700 godina,jedna jedina BOSNA I HERCEGOVINA
Tehnički, Bosna postoji toliki broj godina, Hercegovina mnogo mnogo manje.
pa sta drugo ocekivati od dansnji fasista kao SDA HDZ I SNSD? znaci prema nijima su nasi dedovi koji su bili u partizanama nista vrijedni?! rusevine svugde od zadnjeg rata al neka se djamije prave saudiski suniti sire sijtski vehabizam po BIH pa to je vec kontroverza u sebe! dodik i njegovi imaju sta da jedu a resto neka ´´se jebe´´ zivi u BIH a velica srbiju ! isto tako kao HDZ koji glumi da su ´´ugrozeni´´ od cega? papa u otvorenim vozilu kroz sarajevo ma cak u katol. juzno amer. to nemoze
U BiH je registrovano 60.000 stećaka. Kakve veze imaju današnji Bošnjaci s time? Nema urođene i spontane tradicijske baštine. Otomanska kultura je objektivno formirala Bošnjake kao poseban narod, a ne stećci. Pozivati se naknadno na nešto što se 500 godina sustavno ignoriralo zvuči tragikomično. Vjera je formirala današnji nacionalni identitet u cijeloj Europi, naročito u BiH, neovisno o kontroverznoj i diskutabilnoj sekti. Zašto Bošnjaci izmišljaju toplu vodu, a sami su s nacionalnim pokretom zakasnili, pa sada to drugima nabijaju na nos, negirajući drugima identitet?
@Tvoj Ujko Cuj kakve veze. Jer su na nasoj zemlji, u nasoj zemlji, grobovi nasih, a mozda i tvojih pradjedova. Jer smo svi Bosanci. Jer nasi hrobovi leze nekad izmjesano sa ovim. Kakvi smo sada ne mjenja to da smo konstantan faktor ovde. Ne mozes reci da su u srednjem vijeku Srbi i Hrvati bili snazar faktor u BiH. Dalje ti ocito ne poznajes bas Tursku kulturu. Mozes jedino reci da je Tursko doba oformiralo danasnje Bosnjake, zbog pozicije i religije u tom vremenu. Kultura nije ista. Ako mi imamo istu kulturu imaju je skoro svi u bivsem carstvu sa manjim regionalnim i vjerskim razlikama. Btw, nismo danas isti ni kao sto smo bili za vrijeme Otomana, nismo ni isti kao u srednjem vijeku. To je logicno. Ali ne znaci da nije nase naslijedstvo. I vi se katolici u sred Bosne naprimer dicite velikanima iz Hr a osim vjere i zelje da pripadate tamo, sta ustvari imate sa Hrvatski tlom? Mozes sad reci 'da ali mi smo Hrvati'. Da, Hrvati, ali imate osim religije i toga sto se nazivate Hrvatima veze s njima koliko i naprimjer Srbi, sve je to isto, ustvari jedan narod, sa regionalnim razlikama. Pogotovo u vremenu kada nisu bile formirane danasnje nacije.
@NoridCMHgI Tvoj komentar me podsjeca na rasisticke teorije treceg rajha.
PRIKAŽI ODGOVORE (9)
Tim Clancy je veći Bošnjak od mnogih ličnosti iz kulture koji se užasavaju sopstvene historije i identiteta. Svaka čast na tekstu i svemu što si do sada uradio za našu domovinu, Tim!
Kažite istinu, jedini dokaz jedinstvene bosanske crkve! Kad turčin kroči, odoše svi po islamu, pravosljavlju i katolicizmu i poče podjela po imenima.
JARANE MOJ, KOMŠIJSKI HEGEMONIZAM I TUĐE ERITORIJE NA OSNOVU LAŽNE ISTORIJE
To znači da u današnjoj Bosni nema muslimBošnjaka, Hrvata niti Srba. Sve je laž. Samo nekada slavni Bošnjani, Bosanci. Bez obzira kako ti je ime ili religija! Tačka.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
DA NAM NA VLASTI NISU KARINE IMALI BI NORMALNU ZASTAVU NA NJOJ STECAK I LJILJAN,A NE VARTINU KRPU..
Stecci su dokaz gnostickog karaktera Crkve Bosanske. Nakon unistenja francuskih katara polovinom 13st. , Bosna postaje centar koji ce jos dugo pronositi Svjetlo i nukleus duhovnosti i Duha u mraku srednjeg vijeka Evrope. Autohtono bosanski , stecci , kao najvjrijednije naslijedje nase istorije, urezani u kolektivno sjecanje , svojim znacenjem i djelovanjem su otvorena vrata povratku istine i ljudskosti na ove prostore. Kaze se ,gdje je jednom bilo Svjetlo, bit ce ponovo.
Imam ja na placu nekoliko stecaka
ma niste ludi spašavat ih bolje stavite preko njih kakvu plocu da se sjedne