Kultura
28

Spoj klasičnog i modernog u NPS: Glumci i baletani premijerno izvode predstavu "Don Qujiote"

Piše: M. N.
Marijela Margeta Hašimbegović, Ronald Savković i Slaven Vidak (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Marijela Margeta Hašimbegović, Ronald Savković i Slaven Vidak (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Na daskama Narodnog pozorišta u Sarajevu premijerno će biti izvedena baletna predstava "Don Quijote". Iako je riječ o klasičnom baletu, predstava će biti upotpunjena modernim detaljima, a ansambli drame i baleta NPS ponovo će raditi zajedno.

Predstava "Don Quijote" će biti ujedno i posljednja premijerna u umjetničkoj sezoni 2015/2016. NPS.

"Balet NPS je procvao u ovoj sezoni jer je imao tri premijere. To je veliki podvig, barem za NPS. Menadžment pozorišta odlučio je investirati u kreativnost, stručnost i pamet te smo pojačali ansambl za tri nova igrača. 'Don Quijote' nam dolazi u godini kada obilježavamo 400 godina od Cervantesove smrti i pokušat ćemo mlađu populaciju primamiti da kroz baletnu umjetnost dožive lektiru i pozorište", rekla je Marijela Margeta Hašimbegović, v. d. direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo.

Amna Kunovac Zrkić, Hiziri Furkan, Belma Čečo Bakrač, Marijela Margeta Hašimbegović i Ronald Savković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Amna Kunovac Zrkić, Hiziri Furkan, Belma Čečo Bakrač, Marijela Margeta Hašimbegović i Ronald Savković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

V. d. direktorice Baleta Belma Čečo Bakrač kazala je kako su pripreme pri kraju i da publiku očekuje klasično kazivanje ovog djela s novitetima.

"Drago mi je da nakon 60 godina od premijere imamo balet 'Don Quijote' na sceni. Mislim da je to značajna činjenica za cijeli grad i Narodno pozorište. Riječ o baletu koji je atraktivan, ali uveliko se oslanja na ono što je Cervantes donio. Publika će moći vidjeti novo kazivanje ovog djela. Noviteti u baletu su u glumačkom smislu jer smo angažovali naše vrsne glumce", rekla je Čečo Bakrač.

Ronald Savković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ronald Savković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Adaptaciju, koreografiju i režiju je radio Ronald Svaković koji se pobrinuo da predstava bude lepršava i privlačana svima.

"Brzo je, jasno i nije dosadno. Plesačima sam želio dati slobodu, ono što je Don Quijote zaista. Drago mi je da je Sarajevo dobilo klasičnu predstavu, a spajanjem dva žanra - drame i baleta dobili smo novi. Za razliku od mojih prethodnih radova, ovog puta sam se upustio u boje", rekao je Savković aludiravši na to da će na sceni biti mnogo jarko crvene boje koja doprinosi energiji.

Glumac Slaven Vidak donijet će nam ulogu Don Quijotea i ovo je njegova prva saradnja s Baletom.

"Od klasičnog baleta napravljeno je nešto što svi mogu i trebaju pogledati. Prvi put sarađujem s baletom i vrlo mi je bitno. Nema ništa ljepše nego započeti jutro uz ples balerina i baletana", rekao je Vidak u obraćanju medijima.

Kostime je radila Amna Kunovac Zekić kojoj je ovo druga saradnja sa Savkovićem, dok je za plakat zadužen Hiziri Furkan, apsolvent Međunarodnog univerziteta u Sarajevu.

Predstava "Don Quijote" premijerno će biti izvedena u četvrtak, 26. maja, od 19:30 u Narodnom pozorištu Sarajevo.