Kultura
0

Špilja Vjetrenica uskoro na popisu Svjetske baštine UNESCO-a

FENA
Špija Vjetrenica
Špija Vjetrenica
Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović primio je prof. Elerya Hamilton Smitha, šefa Radne skupine za krš i špilje Svjetske komisije za zaštićena područja (WCPA) kako bi razgovarali o planovima zaštite najvećeg bogatstva općine Ravno, a i cijele Bosne i Hercegovine - špilje Vjetrenica.

Prof. Hamilton posjetio je općinu Ravno i špilju Vjetrenicu tokom petodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini. Domaćini njegove posjete su Akademija nauke i umjetnosti BiH i Speleološko društvo "Vjetrenica – Popovo polje" iz Ravnog.

Na jučerašnjem susretu načelnik Šimunović izvijestio je prof. Hamiltona o uključenosti općine Ravno u zaštitu špilje, o izgradnji turističke infrastrukture i podršci znanstvenih institucija i organizacija koje rade na zaštiti Vjetrenice, posebno Speleološkg društva "Vjetrenica – Popovo polje".

"Općina je osnovala javno poduzeće koje će upravljati svim aktivnostima oko špilje Vjetrenice. Tako je u planu elektrifikacija špilje, izgradnja turističke staze, prilazne ceste te parkirališta za posjetitelje", objasnio je prvi čovjek općine Ravno.

Profesor Hamilton rekao je kako je špilja Vjetrenica prva u svijetu po fauni. "Na UNESCO-ovu popisu nalazi se ukupno 50 špilja, od kojih svaka ima neku svoju posebnost, ali Vjetrenica je specifična jer u znanstevnom smislu objedinjuje mnogo njih", rekao je Hamilton.

On je također upozorio da je važno uskladiti znanstvene i turističke aktivnosti kako ne bi došlo do devestacije špilje.

U oktobru 2004. Državna komisija BiH za suradnju s UNESCO-om prijavila je špilju Vjetrenicu za UNESCO-ov popis Svjetske zaštićene baštine.

Inače, Vjetrenica se nalazi 5,5 kilometara od mjesta Ravno i 25 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika (Republika Hrvatska). Nedavno je provedeno lasersko mjerenje i potvrđena je ranije izmjerena, dužina od 6.230 metara špilje. Vjetrenica je jedna je od najbogatijih špilja na svijetu po biološkoj raznolikosti. Do 1991. Vjetrenicu je posjetilo na hiljade turista, ali je u ratu turistička infrastruktura uništena, pa se trenutno radi na ponovnom otvaranju špilje za javnost.

Prof. Elery Hamilton Smith, sociolog po struci, svoje zanimanje pronašao je u zaštiti okoliša. U područje njegovog rada spada istraživanje i ispitivanje špilja. Redovni je profesor Krškog i špiljskog upravljanja na Charles Sturt Universityu u Australiji. Smatra se najznačajnijom osobom za uvrštavanje Vjetrenice na popisu Svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Svjetska komisija za zaštićena područja (WCPA) već je 50 godina vodeća svjetska mreža u zaštiti okoliša. WCPA-om upravlja Međunarodna Unija za očuvanje okoliša i prirodnih resursa (IUCN). Unija je izvršni savjetodavni dio UNESCO–a pri upisivanju prirodne baštine u Svjetski registar.