"Sarajevske ruže"
137

Španski i bh. umjetnik oslikali mural u čast 25. godina bratimljenja Sarajeva i Sabadella

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U čast 25. godišnjice bratimljenja španskog grada Sabadella i grada Sarajeva, katalonski graffiti umjetnik Werens je u saradnji s Benjaminom Čengićem oslikao zajednički mural.

Vijest o projektu obilježavanja saradnje dvaju gradova prenijela je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Zajednički mural španjolskog umjetnika Werensa i našeg Benjamina Čengića, svjedok je prijateljstva Sarajeva i Sabadella, Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije. U čast 25. godišnjice saradnje gradova, umjetnici su napravili grafite sjećanja sa simbolom Sarajevske ruže", poručila je na Twitteru.

Španski mediji su prethodno izvjestili da je graffiti umjetnik Werens, čije je pravo ime Ramon Puig, dio projekta posebno osmišljenog povodom 25. godišnjice bratimljenja gradova.

Kreacijom "Sarajevske ruže" katalonski umjetnik povlači paralelu između ruža u svom radu i memorijalnih obilježja u spomen stradalim u ratu sa sarajevskih ulica.

"Sada vidimo ovaj grafit kao simbol vrlo jasnog projekta podizanja svijesti. Kroz različite akcije želimo da podignemo svijest o strahotama doživljenih u ratu na Balkanu. A zahvaljujući ovom projektu, naš grad će nastaviti da čuva duh posvećenosti, solidarnosti i saradnje započet prije 25 godina", navedeno je iz uprave grada Sabadella prije početka projekta.