Kultura
59

Spahić pozvao na obnovu kandidature Sarajeva za kulturnu prijestonicu Evrope

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je poziv Gradu Sarajevu da obnovi kandidaturu za kulturnu prijestolnicu Evrope.

Spahić je u pismu gradonačelniku Sarajeva naglasio da je odluka o kandidaturi Sarajeva donesena na inicijativu Međunarodnog festivala Sarajevska zima i Projekta PAFF koji je podržan od svih relevantnih kulturnih, naučnih i umjetničkih institucija i organizacija u BiH, regiji i svijetu, kao i od Evropskog parlamenta.

"Nikada u povijesti Evropske kulturne prijestolnice nije pružena veća podrška jednoj kandidaturi kao što je bila kandidatura Sarajeva na kojoj smo radili zajedno", istakao je Spahić u pismu.

Dodao je da su sada stvorene formalne pretpostavke i Sarajevo, i svi drugi gradovi u BiH imaju šansu da se uključe u taj inspirativni projekat EU koji afirmiše vrijednosti i kulturnu raznolikost Evrope, te potiče razvoj gradova i regija.

"Sarajevo je jedna od najkreativnijih prijestolnica Evrope i središte povijesnih događaja s izuzetnim naslijeđem, kulturnim potencijalima i izvanrednim umjetničkim, svjetskim dostignućima, razvijena i osposobljena kadrovska i organizacijska struktura institucija i organizacija koje su potvrđene kao izuzetni organizatori kulturnih događaja na vrhunskom nivou u svim oblastima umjetnosti, kao i obrazovna mreža i kreativni, motivirani studenti i profesori Univerziteta u Sarajevu, garancija su da kandidatura Grad može biti uspješna", naveo je, između ostalog, Spahić, saopćeno je iz pres-službe festivala Sarajevska zima.