Kultura
0

Spahić: Izdavačka industrija je razvojna šansa Bosne i Hercegovine

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara (UIK) BiH Ibrahim Spahić naglasio je večeras u Sarajevu tokom zvaničnog otvorenja Sajma knjiga da je izdavačka industrija razvojna šansa Bosne i Hercegovine, temelj ozbiljnih reformi obrazovanja, ulaganja u nauku i kulturu.

"Nužno je stimulirati otvaranje biblioteka u svim općinama u zemlji, ali i svim obrazovnim i naučnim institucijama. Istovremeno, treba dati šansu i knjižarstvu stimulativnim mjerama općina i gradova i odgovarajućim olakšicama da bi se podržalo tržište knjige", kazao je Spahić.

On smatra da je potrebno istovremeno investirati u razvoj izdavačke industrije i zaštiti autorska i izdavačka prava zakonima koji će osigurati povratak stabilnosti i konkurentnosti našeg izdavaštva.

Mišljenja je da je potrebno zaštititi izdavačku industriju suzbijanjem piratstva i nekontrolirane proizvodnje udžbeničke i druge literature.

"Vrijeme digitalizacije je inspirativno za sve sudionike u procesu stvaranja knjige i dostupnost informacija i znanja dragocjena je za novo profiliranje izdavačke industrije", kazao je.

Za Spahića je posebno bitno sistemsko ulaganje u prevodilaštvo i afirmaciju kulturne baštine, naših jezika i pisama.

"U skladu sa Strategijom kulturne politike BiH, bilo bi nužno formirati agenciju za knjigu i osigurati primjenu evropskih standarda u izdavaštvu i promociji knjige", naglasio je Spahić večeras na otvaranju 25. Međunarodnog sajma knjige i 12. bijenala knjige.

Moto ovog sajma je "Bosanska kuća - prozor za knjigu", a Spahić je posjetioce pozvao da "udruže sve svoje snage kako bi sačuvali otvorenim prozor knjige naše kuće i osigurali budućnost djece naše zemlje koja su i današnjom posjetom Sajmu potvrdila da je knjiga još uvijek, najbolji prijatelj".

Ovogodišnji Međunarodni sajam knjige i bijenale knjige trajat će do 22. aprila, a organizatori su TDK Šahinpašić, Udruženja izdavača i knjižara BiH i Centar Skenderija.