Kultura
0

"Smrt Krishne" posljednja predstava u takmičarskom dijelu MESS-a

Klix.ba
Večerašnjom izvedbom predstave "Smrt Krishne - odlomak iz Mahabharate", koju je režirao Peter Brook, završava se takmičarski dio 43. MESS-a.

Redateljskim interevencijama jednog od najznačajnijih redatelja svih vremena - Petera Brooka sa "Theatre des Bouffes du Nord" iz Pariza, završava se takmičarski dio 43. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

U ovoj epizodi Mahabharate, velikog epa od preko 100.000 stihova na sanskrtu, radi se o Krišni, jednom od najpoznatijih avatara Višne. Govori se tu i o njegove četiri ruke, o njegovim pustolovinama, moćima. O ratu i miru. O žeđi i pustinji, o ljubavi i naušnicama, o buzdovanu, munji i o masakru.

Sinoćnja projekcija predstave "Mjera za mjeru" Aleša Kurta ponovo je oduševila gledaoce i pokazala da imamo predstave koje se, kako produkcijski, tako i glumački i redateljski, mogu nositi sa najboljim svjetskim teatrima.

Prema dosadašnjim ocjenama publike, na prvom mjestu se nalazi litvanska predstava “Kralj Edip” sa 9,14 bodova, dok je na drugom mjestu “Mjera za mjeru” sa 9,08 bodova.

Večeras će u hotelu "Bosnia" biti saopštene odluke žirija (Chris Keulemans, Renate Klett i Sulejman Bosto) za pobjednike u kategorijama:

  • Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini
  • Zlatni lovorov vijenac za najbolju glumicu / glumca

  • Zlatni lovorov vijenac za najbolju rediteljku/reditelja

  • Nagrada Rejhan Demirdžić za nabolju mladu glumicu / glumca

  • Nagrada Jurislav Korenić za najbolju mladu rediteljku / reditelja

Na ovoj press konferenciji također će biti saopštene odluke žirija Oslobođenja za nagradu kritike – Zlatna maska Oslobođenja i žirija magazina DANI, koji dodjeljuje nagradu Hrabri novi svijet.

Također će se objaviti i dobitnik Zlatne ruže – nagrade publike i čitatelja Oslobođenja.