Kultura
42

Slavni Meksikanac Gael Garcia Bernal: Nikad nisam mislio da ću biti filmski glumac

L. Č.
Foto: F. K./Klix.ba
Gael Garcia Bernal (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Jako je neobično biti ovdje i govoriti o svojim filmovima, jer ja nikad nisam mislio da ću biti filmski glumac", kazao je na današnjem obraćanju novinarima slavni meksički glumac, režiser i producent Gael Garcia Bernal, počasni gost 20. Sarajevo Film Festivala.

On je bio gost prvog druženja u okviru programa "Na kafi sa..." na ovogodišnjem SFF-u.

Prisutnima je ispričao da kako su njegovi roditelji bili glumci, a on je htio nešto drugo.

"Ipak, život me odveo u tom smjeru. Mislio sam da će to ostati amaterski posao, osjećao sam ga kao igru, a ne kao nešto čemu ću posvetiti svoj život. U Meksiku sam studirao filozofiju, a potom se preselio u London i studirao teatar. Na kraju snimanja filma 'E tu mama tambien' ('I tvoju mamu također') odlučio sam da će ovo biti moja profesija", kazao je 35-godišnji Bernal.

Na pitanje šta ga privlači glumi, odgovorio je da je to "uzbuđenje koje nastaje igranjem uloga, sposobnost da se uživiš u različite likove".

"Gluma za mene ima terapeutski učinak, a u njoj je empatija jako važna – kroz nju uspijevam izazvati samog sebe, svoje predrasude, te uvidjeti kompleksnost nekih situacija. Iz tog je razloga gluma veliki izazov za mene, jedno lično iskustvo u kojem uživam", objasnio je Meksikanac.

Dodao je da je za njega veliki izazov raditi na različitim jezicima, ali da se "ni na jednom ne može tako slobodno letjeti kao na španskom".

Meksička drama "Amores Perros", u kojoj je tumačio jedan od glavnih likova, prošao je čitavim svijetom i doprinio tome da meksička kinematografija postaje internacionalna. Bernal je radio u Meksiku, Argentini, Španiji, širom Evrope, a na pitanje da li se zbog toga osjeća nesigurnim, kao stranac, rekao je: "Znam kako je osjećati se kao stranac. Morate biti stranac kako biste iznijeli neku ulogu. Nikad nisam igrao sebe ili ono što mislim da ja jesam, nikad nisam igrao lika iz Guadalajare, ne znam čak ni da li bih to bio u stanju".

U posljednjih 20 godina glumio je u više od 40 filmova, kratkih i televizijskih programa.

Bernalov film "Pasija ljubav" sinoć je bio prikazan na otvorenju SFF-a. On je također sinoć primio i nagradu "Počasno Srce Sarajeva 2014." za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoja SFF-a.