Kultura
3

Skinite četiri pjesme ansambla Halka, a 4. jula kupite njihov album

Ansambl Halka (Foto: Goran Lizdek)
Ansambl Halka (Foto: Goran Lizdek)
Samo nekoliko sedmica od formiranja ansambla do završetka snimanja, prvi album grupe Halka, nastao u produkciji Gramofona, bit će objavljen 4. jula.

Ansambl kojeg čine muzičari iz Foče, Tuzle, Prijedora i Sarajeva, pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, harmonikaš i pijanista Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović, okupljen je u aprilu ove godine, a nakon proba održanih u ateljeu Figure u Sarajevu, CD kojeg čini 14 pjesama, snimljen je od 2. do 5. maja u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru.

Album je producirao Edin Zubčević, snimio Eric Bajramović, dok je miks i mastering uradio Johannes Wohlleben u Bauer Studiju u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

“Ovaj album sevdaha je zamišljen, odsviran i produciran s idejom da konačni rezultat budu pjesme koje će biti vjerne onome što je najbolje u istoriji sevdaha i koje će služiti na čast ne samo muzičarima ansambla Halka nego i svim prijeratnim velikanima sevdaha koji su oblikovali ovu muziku i dali joj identitet koji smo mi, svi skupa, pokušali sačuvati, ne opterećujući ga muzičkim elementima koji sevdahu ne pripadaju i ne trebaju”, kazao je Zubčević.

Omogućavamo vam da preuzmete četiri pjesme s novog albuma:

Kiša bi pala [AUDIO]http://static.klix.ba/media/sound/kisa-bi-pala.mp3[/AUDIO]

Jablani se povijaju [AUDIO]http://static.klix.ba/media/sound/jablani-se-povijaju.mp3[/AUDIO]

Razbolje se šimšir list [AUDIO]http://static.klix.ba/media/sound/razbolje-se-sismir-list.mp3[/AUDIO]

Da sam sjajna mjesečina [AUDIO]http://static.klix.ba/media/sound/da-sam-sjajna-mjesecina.mp3[/AUDIO]

CD će biti objavljen 4. jula u okviru edicije "novi gramofon" izdavačke kuće Gramofon, a predstavlja 30. izdanje uglednog bosanskohercegovačkog izdavača koji ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja.

U produkciji Gramofona objavljena su od 2003. do 2013. godine neka od najznačajnijih poslijeratnih diskografskih izdanja u Bosni i Hercegovini poput albuma Adija Lukovca, Dubioze kolektiva, Zostera, Siktera, Emine Zečaj, Amire Medunjanin, Damira Imamovića, Sanela Redžića i drugih.