Oproštaj od oca
66

Sin Mirsada Tuke kroz suze drhtavim glasom poručio: Vidimo se kasnije, prvače

N. C.
Dino Tuka (Foto: Fena)
Dino Tuka (Foto: Fena)
U Kamernom teatru 55 u Sarajevu danas je održana komemoracija Mirsadu Tuki koji je preminuo u utorak nakon duge bolesti.

Na početku komemoracije obratili su se sinovi glumca te su se kroz suhe i drhtavim glasom oprostili od svog oca.

"Dragi tata, nikada se nisi volio eksponirati u javnosti pa si tu osobinu prenio i na mene, ali eto dođe trenutak da i ja, koliko god mom introvertnom biću to bilo teško, stanem na ovu scenu kojom si vladao i kojoj si se divio i uputim posljednji pozdrav. Imao sam tu sreću da dvije godine budem dio kolektiva Kamernog teatra, tek tada sam shvatio tvoju moć transformacije i tvoju glumačku veličinu. Imao si dane nakon kojih mi se čovjek umotao u dekicu i zaspao, ali ne ti. Ti si u 20 sati navečer s lakoćom postajao neko sasvim drugi i oživljavao likove velikih pisaca bio to ožalošćeni brat u predstavi Alije Isakovića, Voland u Sarajevu, Švabo ili neko totalno ludilo tvog maštovitog druga Aleša, od furioznog Orlanda do muhtara, svaki put si bio neprepoznatljiv, majstore, a to je vještina velikih", kazao je Dino, stariji sin Mirsada.

Potom je poručio da ne može zamisliti scenu bez svog oca, koji ju je neizmjerno volio.

"Znam koliko si volio ovu scenu, govorio si da ovdje nema skrivanja od publike. Ja je teško zamišljam bez tebe. S druge strane, razmišljam hoće li tvojim kolegama biti lakše da se skoncentrišu sada kada ne moraju više da slušaju tvoj moćni glas kako izgovara azbuku unazad ne bi li imao savršenu dikciju prije svake predstave. Kada si otišao ja sam pomislio da se više neću nasmijat kao prije, da će mi biti preteško gledati te na ekranu, a ti ko da si čuo i poslao meni i mami onaj isječak iz serije "Orijent Ekspres" i tvoju kratku repliku 'Da Sarajevo više nije što nekad beše' i mi smo se "upišali od smijeha". Sad znam da ćeš uvijek biti tu. Nedavno si se sa Senadom Bašićem šalio da samo veliki glumci mogu imati velike bolesti i eto dođe i uzete i ta tvoja velika bolest. Vidimo se kasnije, prvače", kazao je Dino.

Mak Tuka (Foto: Fena)
Mak Tuka (Foto: Fena)

"Tvoja nas duša nikada neće napustiti, neće napustiti scenu koju si svaki put živio za sve nas. Nažalost, scena sada ne može živjeti tebe. Uvijek si nam govorio sjetit ćeš se ti svoga tate, na svaku sugestiju koju si mi uputio, a ja te nisam poslušao. Bio si tata kakav se samo može poželjeti. Uvijek nasmijan, pun sreće. Naravno, i ljut kada treba. Nikada neću zaboraviti naša večernja ponavljanja scenarija po ko zna koji put da bi ti bio siguran da si prvak kakav jesi", kazao je Mak.

Bh. glumac Mirsad Tuka preminuo je u utorak u 59. godini nakon duge i teške bolesti.

Od 1996. bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih se izdvajaju predstave "Hasanaginica" Nijaza Alispahića, "Žaba" Elmira Jukića, "Sjećaš li se Dolly Bell?" Kokana Mladenovića, "Tri sestre" Pjera Žalice, "Krokodil Lacoste" Zlatka Topčića, "To" Alije Isakovića, "Poljska konjica" Marka Vešovića itd.

Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: "Nafaka", "Sve džaba", "Remake", "Ostavljeni", "Warriors", "Cirkus Kolumbija", "Underground", "Sabina K.", "Vojna akademija", "Lud, zbunjen, normalan" i drugi.