Narodno pozorište Sarajevo
0

Shakespeareov "Richard II" sa Izudinom Bajrovićem prvi put na sceni

FENA
U povodu premijere Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu "Richard III" Williama Shakespearea održana je pres-konferencija na kojoj su se obratili direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, reditelj Gorčin Stojanović, direktor Drame NP Ermin Bravo te neki od glumaca.

Predstavom "Richard III" počinje prva ovogodišnja premijera Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i prva premijera uopće u 2011.

"Shakespeare je pisac dostojan jubileja 90 godina Narodnog pozorišta Sarajevo. Već sad sezona može biti u znaku fine mjere klasike koja odgovara Narodnom pozorištu u Sarajevu", kazao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer.

Direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Ermin Bravo istakao je da je čast svakog pozorišta da radi Shakespearea te da do sada nije izveden "Richard III" i dodao:

"Ono što je interesantno je da je Ricard III za 90 godina rada sada prvi put na sceni Narodnog pozorišta. Najveći razlog je što je bio potreban glumac da igra Richarda. Izudin Bajrović je po mišljenju svih pravi za tu ulogu i zadao je standarde za Richarda za sve naredne koji budu igrali", kazao je Bravo.

Reditelj predstave "Richard III" Williama Shakesperea Gorčin Stojanović istakao je da je raditi Shakepearea ne samo lični praznik nego i praznik čitavog pozorišta.

"Osjećam se praznično što rahat izlazim na premijeru. Moja ambicija jeste da priču o zlu, kristalizaciji zla, kako zlo ima svoju prozirnost, kako je transaprentnost kada je zlo a ne zloba. Ima jedan paradoks koji kaže Shakespeare kroz usta Richarda da je zlo svijetu potrebno da bi znao da li je dobar", kazao je Stojanović.

Dodao je da je mjera ljudskog, mjera Shakespeare-ovskog glumačkog te da svako od nas može u Richardu da prepozna nešto od sebe. Naglasio je da je poenta glumačkog posla da ljudi koji dođu pogledati predstavu ne misle da su bolji od onih na sceni.

Izudin Bajrović igra ulogu Richarda III istakao je da su pripreme za predstavu protekle u izvrsnoj atmosferi i dodao:

"Ne pamtim da je bez ikakvog stresa urađen zahtjevan komad kao što je Richard III. Želim da naglasim da zaista jeste praznik u pozorištu svaki put kad se radi Shakespeare."

Vedrana Seksan ima ulogu Elizabethe te je istakla da je Izudin Bajrović idealno rješenje za ulogu Richarda i da sumnja da će ga iko moći nadmašiti u skorijoj budućnosti.

"Kažu kada je Šerbedžija odigrao Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama svi su poslije igrali Šerbedžiju a niko Hamleta. Bojim se da smo zatvorili Richarda za 5-6 generacija jer sam sasvim sigurna da niko neće igrati Richarda, svi će se truditi da igraju Bajrovića a to je bojim se nemoguće", kazala je Seksan.

O Williamu Shakespeareu na sceni narodnog pozorišta Sarajevo izdana je knjiga "Tragovi i odgovori" autorice Daniele Gogić.

Premijera predstave "Richard III" Williama Shakespearea bit će održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu 15. januara s početkom u 19.30 sati.