Kultura
0

SFF: Prijem na filmskom festivalu u Ljubljani

Sarajevo-X
16. ljubljanski međunarodni filmski festival (Liffe) otvoren je u četvrtak uveče filmom Odgrobadogroba slovenskog reditelja Jana Cvitkoviča. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 109 filmova u 12 programa.

Već u prvog festivalskog vikenda, u subotu, 12. novembra, publika u Ljubljani će imati priliku da vidi dva filma bh. autora Sasvim lično, reditelja Nedžada Begovića i Pakao Danisa Tanovića u udarnim terminima. Tim povodom Sarajevo Film Festival i Gavrilo Grahovac, ministar kulture u Vladi FBIH u Cankarjevom domu u subotu uveče prirediće prijem za goste festivala, filmske profesionalce, te brojne prijatelje SFF-a. Prijemu će prisustvovati i reditelj Nedžad Begović.

Biće ovo još jedna prilika za produbljivanje veza između Sarajevo Film Festivala i Filmskog sklada Slovenije, a selektorka Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić, boravak u Sloveniji iskoristiće da se informiše o filmskim projektima koji su u završnoj fazi, te da se susretne sa slovenskim filmskim stvaraocima.

Tokom posjete Ljubljani ministar Gavrilo Grahovac susrešće se sa svojim kolegama kako bi razgovarali o inicijativi pokretanja regionalnog filmskog koprodukcijskog fonda.