Kultura
13

SFF: Gosti programa "Kafa sa..." režiserka filma "Druga majka" Anna Muylaert

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Višestruko nagrađivana brazilska režiserka Anna Muylaert čiji je film "Druga majka" sinoć otvorio 21. Sarajevo Film Festival bila je danas gost programa "Kafa sa...".

S brojnom publikom razgovor je vođen o načinu nastanka filma, njegovom snimanju, ali i odnosu tog ostvarenja s njenim privatnim životom.

"Otvorenje SFF-a je bilo magično i prelijepo. Gledali smo film pod zvijezdama i atmosfera je bila odlična", kazala je Muylaert.

Film govori o Val koja je rodbini dala kćerku i otišla raditi kao dadilja. Nakon mnogo godina, susreće se sa svojom kćerkom i dobiva drugu šansu, ali stvari se ne dovijaju onako kako bi trebale.

Uloge u filmu tumače Regina Case, Michel Joelsas, Camila Mardila, Karine Teles, Lourenco Mutarelli i Helena Albergaria.

Muylaert je film "Druga majka" opisala kao tipičnu blazilsku lokalnu priču. Naglasila je da je ovo njeno najbolje ostvarenje te da je ideju za film smišljala punih 20 godina.

Kaže da je prvo napisala 30 priča o ženama i njihovim životima, iz čega je i nastao film "Druga majka".

"Obožavam svoju djecu i zaljubljena sam u njih. Mnogi su mi govorili da trebam naći dadilju, ali htjela sam da sa svojom djecom provodim što više vremena", objasnila je.

Naglasila je da je film "Druga majka" bogata priča te da je jako zadovoljna njime.

Istakla je da je ovo prvi put da posjeti Sarajevo te da su ljudi ovdje drugačiji od ostataka Evrope.

Muylaert je dodala da je film "Druga majka" prikazan u 22 zemlje širom svijeta.

"Mnogo sam putovala zbog filma i mogu reći da mi je okrenuo život naopačke", zaključila je Muylaert.

Anna Muylaert je rođena u Sao Paolu 1964. godine. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Sao Paolu 1984. godine, započela je karijeru kao pomoćna režiserka. Na televiziji je počela raditi 1989. godine. Napisala je scenario za film "O menino, a favela e as tampas de panela", koji je bio dio projekta Otvori vrata za BBC, sa kojim je osvojila mnoge međunarodne nagrade.

Njen prvi igrani film "Durval ploče" iz 2001. godine osvojio je sedam nagrada na Filmskom festivalu u Gramadi i izabran je za mnoge festivale, uključujući Montreal, Rotterdam i Torino, gdje je osvojila Zlatnu nagradu za najbolji scenario.

Napisala je mnoge scenarije za priznate režisere, između ostalih, za Cao Hamburgerov "Godina kad su moji roditelji otišli na odmor", koji je bio brazilski zvanični kandidat za nagradu Oscar 2007. godine.

SFF