Kultura
0

SFF gost međunarodnog festivala u Meksiku

FENA
Proteklog vikenda završeno je prvo izdanje San Cristobal de las Casas International Film Festivala koji se od 16. januara održavao u gradiću smještenom u srcu južnog Meksika.

San Cristobal de las Casas je grad u meksičkoj regiji Chiapas. U gradu bogate istorije, značajan je broj autohtone populacije koja živi u brojnim okolnim selima njegujući svoju kulturu i običaje.

Cilj festivala smještenog u ovakvom okruženju je stvaranje prostora za dijalog o ključnim pitanjima kao što su kulturne i etničke raznolikosti te mogućnosti zajedničkog života, ljudska prava i očuvanje životne sredine.

Sarajevo film festival je (SFF) je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da bude počasni gost prvog izdanja ovog meksičkog festivala.

"Iako je ovo bilo prvo izdanje festivala, mislim da su organizatori u potpunosti uspjeli u ostvarivanju zadatih ciljeva, čak šta više festival je bio glavna tema u izvještajima meksičkih medija. Kino dvorane su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, publika je aktivno učestvovala u razgovorima nakon filma i ovaj gradić u potpunosti je bio u znaku festivala", kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Predstavio je tamošnjoj publici filmove prikazane na prethodnim izdanjima SFF-a, koji korespondiraju sa temama i konceptom meksičkog festivala.

Publika je bila u prilici da vidi igrane filmove Nevjesta, Tinatin Kajrishvili, Macondo, Sudabeha Mortezaia, Epizoda u životu berača željeza, Danisa Tanovića, zatim kratke filmove The Spectum od Europe, Cristi Puiua, Kokoška Une Gunjak, Nevidljivi prostori, Dee Kulumbegashvili, te dokumentarni film Silvered water, Syria self-portrait, Ossame Mohammeda i Wiama Simava Bedirxana.

Među pobjednicima festivala našao se upravo jedan od filmova iz izbora SFF-a, a riječ je o Macondu koji je na ovom festivalu proglašen najboljim igranim filmom, a sarajevska publika ga je mogla vidjeti u okviru Takmičarskog programa - igrani film 2014.

Festivalu je prisustvovao veliki broj autora iz Meksika i cijelog svijeta, a retrospektiva je bila posvećena oskarovcu Kosti Gavrasu koji je i otvorio festival, saopćeno je iz SFF-a.