Kulturna baština
138

Selma Rizvić: Kako smo svi u regionu nekada pripadali Rimskoj imperiji

Piše: S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba, koje se već duži niz godina bavi virtuelnom prezentacijom kulturnog naslijeđa u BiH i izvan nje, dobilo je finansijska sredstva za realizaciju projekta "Rimsko naslijeđe Balkana" između čak 245 projekata.

Nakon potpisivanja ugovora o grantu u Tirani počeo je rad na ovom projektu, a upravo o njemu smo razgovarali s predsjednicom UO Udruženja Digi.ba Selmom Rizvić.

"U saradnji s partnerima iz Srbije, Albanije i Crne Gore pokazat ćemo da područje Zapadnog Balkana ima mnogo zajedničkog sa stanovišta historije i kulture. Western Balkans Fund, koji je izabrao naš projekt za finansijsku podršku, nastoji da podstakne saradnju između zemalja i ojača međusobne veze te da kroz razne aktivnosti pokaže bogatstvo i šarolikost regije", rekla je Rizvić.

Virtuelna šetnja

Cilj projekta je kreiranje virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

"Na ovaj način želimo da potaknemo razvoj kulturnog turizma. Cijela regija Zapadnog Balkana nekada je bila dio Rimske imperije. Postoje mnogi arheološki sajtovi koji su manje ili više poznati i dostupni javnosti. Mi ćemo odabrane sajtove prikazati putem interaktivnih digitalnih priča u kojim će glumci rekreirati život i događaje iz rimskog perioda unutar virtuelnih 3D rekonstrukcija kulturnih spomenika koji su danas očuvani samo u fragmentima. Ovaj sadržaj će biti dostupan na Internetu, ali i u okviru fizičkih postavki lokalnih muzeja. Vjerujemo da će on privući veliki broj turista da posjete muzeje i cijelu regiju", objasnila je Rizvić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Na ovaj način korisnici i posjetioci muzeja će imati priliku virtuelno prošetati Balkanom u doba Rimske imperije i saznati sve o kulturnim spomenicima.

"Predstavit ćemo rimsku vilu i terme na Ilidži pored Sarajeva, rimski grad i logor Viminacijum kod Požarevca u Srbiji, lokalitet Duklja u Crnoj Gori te amfiteatar iz rimskog perioda u Draču u Albaniji", kazala je Rizvić.

Rimska imperija je bila jedna od najmoćnijih imperija u historiji čovječanstva. U određenim periodima protezala se od Zapadne Evrope sve do Afrike i Azije.

Rimsko naslijeđe

Područje Zapadnog Balkana je bilo puno gradova, puteva i vojnih objekata od kojih danas postoje ostaci očuvani u okviru arheoloških parkova i muzejskih zbirki.

"Rimsko naslijeđe je značajna poveznica različitih zemalja. Nažalost, mnogi od tih lokaliteta danas su nedovoljno uređeni, a većina posjetilaca ne može zamisliti kako su oni originalno izgledali. Digitalne tehnologije značajno doprinose da se dočara bogatstvo kulturnog naslijeđa i javnosti predstave ličnosti i događaji iz historije", objasnila je Rizvić značaj Rimskog carstva na Zapadom Balkanu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Dodala je i da u Mostaru postoje ostaci bazilike iz rimokatoličkog perioda za koju mnogi ne znaju.

"Zove se Cimska bazilika i mi smo radili virtuelnu rekonstrukciju. Šteta je da je ovako značajan spomenik skoro potpuno nepoznat javnosti", kazala je Rizvić.

Rad na projektu trajat će devet mjeseci.

"Prvi sastanak je planiran za 20. juni u Sarajevu. Tom prilikom očekujemo da nam partneri dostave historijske informacije o odabranim lokacijama kako bismo mogli uraditi scenarije. U septembru planiramo snimanje lokacija 360 kamerom i onda slijedi rad na digitalnom sadržaju. Očekujemo da ćemo krajem ove godine imati završenu aplikaciju koja će se moći pogledati putem Interneta i u lokalnim muzejima", kazala je na kraju našeg razgovora predsjednica UO Udruženja Digi.ba Selma Rizvić.

Vezani članci