Galerija "Mak"
0

Sedam pjesnikinja priredile hommage Vesni Parun

FENA
Vesna Parun (Foto: HRT)
Vesna Parun (Foto: HRT)
Sedam bosanskohercegovačkih pjesnikinja svih generacija, u ambijentu galerije "Mak" u Sarajevu, upriličilo je večeras Književnu srijedu posvećenu nedavno preminuloj pjesnikinji Vesni Parun pod nazivom "Vesni koja ima ruke nježnije od njihovih".

Fadila Nura Haver podsjetila je da je Parun u svojih 89 godina života izdala preko 80 zbirki pjesama i s tom poezijom rasle su mnoge generacije tako da se njen uticaj na pjesništvo više "neda otkinuti".

"Čak i oni koji tvrde da poezija Vesne Parun nije uticala na njihovo pjesništvo nisu u potpunosti svjesni da je ona ipak dala svoj doprinos njihovom pjesničkom izražaju", dodala je.

Mlada pjesnikinja Bjanka Alajbegović uradila je i diplomski rad o prisutnosti tjelesnog u poeziji Vesne Parun. Kazala je večeras da se Parun upravo erotikom u svojim pjesmama suprotstavljala tabuima njenog vremena.

Adisa Bašić, novinarka i pjesnikinja, kazala je večeras o tome kako pjesnikinje stare govori o nekoj kulturi. Govorila je Bašić i o tome šta sve društvo radi kako bi ženu učinilo nečujnom "kako joj ugasi mikrofon, kako joj napravi dobro zvučno izolirane zidove oko nje".

"Vesna Parun pokazuje kako pjesnikinja stari i kako sve više biva gurnuta na marginu i društvenu i doslovnu", dodala je.

Ferida Duraković, pjesnikinja koja je i osmislila naziv za večerašnju književnu večer, kazala je da je Parun, iako je niko nije pitao za mišljenje, imala svoj stav o svemu što je bilo dobro.

U ovom prigodnom prisjećanju na veliku umjetnicu Rajko Ostojić je na kraju je kazao da je Vesna Parun bila svećenica poezije.

Vesna Parun preminula je 25. oktobra u Stubičkim toplicama u 89. godini života. Bila je jedna od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća.

Vesna Parun potpuno se predala književnom radu postavši prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjrls isključivo od književnosti i za književnost.