Kultura
14

SARTR slavi rođendan koncertnim izvođenjem "Skloništa" 17. maja

Klix.ba
Sarajevski ratni teatar je osnovan 17. maja 1992. god. i svoj 21. rođendan će obilježiti Koncertnim izvođenjem dramskog teksta "Sklonište", autora Safeta Plakala i Dubravka Bibanovića.

Kako se radi o prvoj drami nastaloj za vrijeme opsade grada, a potom i prvoj predstavi u ratnom Sarajevu, ova izvedba ima za cilj da afirmira kvalitet teksta i vrijednost umjetničkog djelovanja, kao i potrebu autora i umjetnika da na kreativni način pruže otpor bezumlju i, zajedno sa svojom publikom, omoguće dostojanstvenost življenja i u vremenu u kojem su urušene sve etičke i ljudske vrijednosti.

Odabir ovog teksta, osim povijesnog značaja, prilika je mlađim gledateljima SARTR-a da se upoznaju sa dramskim djelom koje svojim dramaturškim vrijednostima zasigurno ulazi u antologiju bh. drame.

"Sklonište" jeste i dokument, ali prvenstveno, on je relevantan dramski tekst koji na angažirani i sarkastični način oslikava i razotkriva i onu drugu, mračnu, stranu čovjekovu, koja je nakon toliko godina postala dio našeg svakodnevnog iskustva.

Partner Koncertnog izvođenja je redakcija Dramskog programa BH Radija1, režija je povjerena Miralemu Ovčini, a učestvuju glumci Igor Skvarica, Adnan Kreso, Jasenko Pašić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Maja Salkić i Slaven Vidak.

Koncertno izvođenje "Skloništa" na sceni SARTR-a 17. maja 2013. god. s početkom u 20 sati.