Kultura
0

Sarajevski dani poezije od 9. do 15. maja

FENA
U Domu mladih Skenderija 9. maja bit će svečano otvoreni 46. sarajevski dani poezije na kojima će učestvovati pjesnici iz Srbije, Egipta, SAD-a, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Japana, Crne Gore, Švedske, Danske, Turske, Kosova, Argentine, Grčke i Mađarske.

O programu Dana poezije govorili su danas na press konferenciji predsjednik Organizacionog odbora Dana poezije Hadžem Hajdarević, generalni sekretar Društva pisaca Muhamed Čurovac, koordinatorica programa Dilaja Hasanbegović, urednik dječijeg programa Mirsad Bečirbašić.

U programu Sarajevskih dana poezije je izložba posvećena Ćamilu Sijariću u sardadnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti, razgovori o stvaralaštvu Veselka Koromana i Vlade Puljića. Kao i prethodinih godina bit će upriličeni razgovori prevodilaca i susreti izdavača s prevodiocima s ciljem da se ostvare bolji kontakti između izdavača, prevodilaca i autora. Tu je i od prošle godine pokrenut program Moja poetika -razgovori u sklopu kojih će 12 autora govoriti o tome kako stvaraju svoja djela.

Svečano zatvaranje Sarajevskih dana poezije je 15. maja kada će biti održano međunarodno pjesničko veće i dodjela nagrade Bosanski stećak, koja je ove godine pripala bh. pjesniku Stevanu Tontiću.

Osim u Sarajevu pjesnici će boraviti i u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Kaknju i od ove godine prvi put u Goraždu.