Kultura
0

Sarajevska zima: Predstavljen portret Danila Kiša

FENA
"Ususret izabranim djelima Danila Kiša" naziv je programa kojim je danas u Domu pisaca u okviru Festivala "Sarajevska zima" predstavljen lik i stvaralaštvo ovog istaknutog književnika.

U programu su učestvovali Mirjana Miočinović, Dragan Bošković, Tvrtko Kulenović te Ibrahim Spahić, a bilo je riječi o Kišovim djelima "Rani jadi", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Čas anatomije" i drugim.

Kako je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kazala Mirjana Miočinović, za ovog prerano umrlog spisatelja nacionalizam je bio jedan od pošasti društva, sluteći pritom mogući sukob. Kiš i danas ima brojne poštovaoce u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Dragan Bošković Kiša smatra ne samo književnikom već i brendom, možda i najboljom markom na prostorima bivše Jugoslavije. On je uspostavio djelo visoke despotske odgovornosti. Smatrao je da literatura nije nešto van svakodnevnih socijalnih i političkih kretanja, već nešto što životu nudi beskrajan smisao. On je, dodaje Bošković, dao etičke smjernice za pisce svih vremena.

"Kiš je ponudio nepresušno djelo koje se uključuje u veoma bitne istorijske događaje. Tri velike teme ga okupiraju – tema oca, poetike te književne etike", kazao je on. Za Kiša nezaobilazna je i tema holokausta, a zadatak literature je, po Kišu, da ljudima ne samo ponudi znanje o političkom istrebljenju, već mogućnost nastavka humanog života na ovom svijetu.

Na današnjem programu je i interaktivna radionica savremenog plesa "Koreografska igra" uz učešće plesača i publike. Voditeljica je Irina Misirlić (BiH – Holandija). Održat će se u Kamernom teatru 55 u 19.00 sati, dok će sutra ista skupina predstaviti "Putopise", plesnu predstavu s dvije koreografije – "Traženje" i "Neki drugi grad", na istom mjestu u 20.00 sati.

U Galeriji IPC sutra će u 19.00 sati biti otvorena izložba fotografija "Najdražesnija djevojka na svijetu" finske umjetnice Miine Savolainen. Kako je pojasnila, naslov postavke želi reći kako se svako ljudsko biće ima pravo osjetiti jedinstvenim i značajnim. Fotografije su nastale u jednom finskom Dječijem domu, a "glavnu ulogu"" ima deset djevojčica.

Savolainen ističe kako su sve te djevojčice doživjele mnogo odbijanja i nasilja u djetinjstvu, a uloge su bile zamijenjene – one su se morale brinuti o svojim problematičnim roditeljima.

«Djeca su ostajala nevidljiva u takvim porodicama – niko nije vidio njihove snove i osjećanja. Često su mislila da su ona razlog svih loših stvari u porodici. Stoga sam željela ovim fotografijama prikazati njihovu jedinstvenost, a one su kroz ovaj projekt počele prihvatati sebe, što je i bio cilj»" zaključila je.

"Neki drugi instrument" naziv je koncerta Marije Kandić (Srbija- Njemačka) koji će biti održan sutra u Bošnjačkom institutu u 20.00 sati. Ona ga je ocijenila svojevrsnim predstavljanjem portreta koncertne harmonike, uz izvođenje originalnih partitura klasičnih, ali i savremenih muzičkih stvaralaca.