Kultura
0

Sarajevska zima: Održana proba na Željezničkoj stanici

Sarajevo-x.com
XXIV Festival Sarajevo – Sarajevska zima pod nazivom „Barikade bez granica'68 – Novi(vrli) svijet“ je održao probu u auli sarajevske Željezničke stanice.

Najavljeni konkurs za plesače i plesne skupine je pokazao rezultate, pa su već danas momci i djevojke koji su se jučer upoznali na konkursu Meše Vatića, plesali oko sata u željezničkoj stanici. Pratio ih je Sarajevo Drum Orkestar, koji u ovom prostoru odlično zvuči, a uklopiće se i u ceremoniju otvaranje sa muzikom koju je specijalno za otvorenje komponovao Eric Breton, kao i muzikom Muzičara bez granica, grupa Euthanasia i Last Location, 12 violončelista profesora Yevgeniya Xaviereffa i gostima iz Genove i Kanade i ostalima.

Probi je prisustvovao Rektor Univerziteta, prof.dr. Faruk Čaklovica, koji je uspostavio odličnu saradnju sa Festivalom, Marijela Margeta – scenograf, Nedžad Begović – reditelj ceremonije otvaranja, Nermina Varešanović – kostimograf, koji su sa direktorom Festivala, g. Ibrahimom Spahićem, dogovorili poslijednje detalje za uspješnu realizaciju događaja.

Odlična je činjenica da se Festival infiltrirao u blogove, kao jedan od novijih medija, kreirajući vlastiti blog, sa odličnom posjećenošću. Komunikacija sa mlađom populacijom se pokazala odlična, forum web portala kao temu rasprave ubacuje detalje s festivala a mi smo oduševljeni što ljudi pričaju o temi koja podrazumijeva rušenje barikada, saopšteno je iz "Sarajevske zime".